Zdravlje

Zdravlje

Mršavljenje olakšava bol osteoartritisa

Bol u koljenu uzrokovana osteoartritisom je česta kod pretilih osoba i umirovljenih sportaša. Kako bi ublažili ove bolove, stručnjaci savjetuju – mršavljenje.

Američki su stručnjaci pratili 24 pretile osobe stare između 30 i 67 godina s osteoartritisom. Njihovi su zdravstveni podaci uzeti prije barijatrijske operacije, te šest i 12 mjeseci poslije. Svaki ispitanik je osjetio poboljšanje u boli nakon gubitka težine!

“Naše istraživanje na bolesnicima koji su bili pretili na samom početku osteoartritisa pokazalo je kako su pojedinci koji su putem barijatrijske operacije prosječno smršavjeli 26 kilograma u prvih šest mjeseci, uspjeli ublažiti bol u koljenu, krutost i tjelesne funkcije. Kvaliteta života, svakodnevno i sportske aktivnosti su se također poboljšali, bez drugih tretmana za artritis”, objasnio je Christopher Edwards s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Pennsylvanije, ujedno i voditelj studije.

Barijatrijska kirurgija bavi se kirurškim liječenjem debljine. Postoje različiti tipovi kirurških zahvata kojima se liječi ekstremna debljina: složeni koji kombiniraju djelomično odstranjenje želuca i njegovo premoštavanje (bypass), a jednostavni su oni kod kojih se samo operira želudac.

Osteoartritis je jedna od najčešćih mišićno – skeletnih tegoba, a uglavnom pogađa starije stanovništvo, pretile osobe i umirovljene sportaše. Kako biste si pomogli, održavajte tjelesnu težinu u normali, vježbajte i zdravo se hranite. Jedino tako ćete izbjeći operacije i naporna liječenja koja bi vas mogla čekati u budućnosti.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo