Zdravlje

Zdravlje

Muči vas gnojna angina? Evo kako si možete pomoći

Gnojna angina ili upala krajnika (tonzilitis) pojavljuje se kao bolna i gnojna upala grla uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom

Krajnici su obično crveni i otečeni, s “gnojem” odnosno iscjetkom koji izgleda poput bijelih točkica, a nerijetko angina uzrokuje i povećanje vratnih limfnih žlijezda. Glavne karakteristike su bolovi u grlu te poteškoće s gutanjem. Ova se upala najčešće javlja prilikom oslabljenoga imuniteta.

Simptomi gnojne angine

Prvi smiptom koji osjetite je bol u grlu te otežano gutanje, a limfne žlijezde ispod vilice i na vratu su otečene. Na krajnicima se pojavljuju bijele mrljice te se osjeti jak i neugodan zadah. Zaraženi gube apetit, osjećaju slabost te je često posljedica povišena temperatura. Brojni ljudi osjećaju glavobolje, djeca bolove u trbuhu, a rijetki simptomi su osip, upala sluznice očiju te mučnine, povraćanje i proljev.

Djeca su, pogotovo ona do 3. godine starosti, najugroženija skupina budući da vrijeme provode okružena drugom djecom u vrtiću ili školi, a gnojna angina je zarazna bolest koja se vrlo lako prenosi. Pazite na trajanje bolova jer ako potraje dulje od 3 mjeseca onda se radi o kroničnoj upali. Također, liječnici ne preporučuju krutu hranu i tople napitke. Isto vrijedi i kod odraslih osoba.

Liječenje gnojne angine

Nastalu klasičnu anginu (upala tonzila) treba liječiti adekvatnim antibioticima (najbolje penicilinskim!). Ukoliko se tegobe s tonzilama često javljaju dolazi u obzir i tonzilektomija, napominje Milan Dobrović dr. med., spec. otorinolaringologije i kirurgije lica i vrata

Liječnici terapiju započinju odmah kod dijagnoze kako bi se upala smanjila. Najbolji lijekovi za to su paracetamol i antibiotici koji smiruju upalu, čiste inficirano tkivo i stanice te obnavljaju imunitet. Stručnjaci napominju kako postoji mogućnost ponavljanja upale, često ljeti, i to do mjere da pacijent ipak mora pristupiti operativnom zahvatu. Kod virusne, a ne bakterijske angine, nije potrebno liječenje antibioticima jer bez pravilne terapije probioticima moguće su nuspojave proljeva i povraćanja.

Na vrijeme prepoznajte znakove raka kože

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo