Zdravlje

Zdravlje

Muči vas probava? Pomozite si s ovih 8 moćnih dodataka prehrani

Foto: Shutterstock

Prije nego se odlučite za korištenje suplemenata i namirnica u svrhu poboljšanja zdravlja probave, svakako razgovarajte s liječnikom o kvaliteti, sigurnosti i utjcaju istih.

Važno je čitati oznake na poleđini proizvoda, ako se radi o suplementima. Posebno se to odnosi na trudnice, osobe koje imaju ozbiljna medicinska stanja ili koriste druge lijekove, biljke ili suplemente.

1. Probiotici: Dobre bakterije

Probiotici sadrže žive organizme, najviše bakterije i jedan oblik gljivica. Te dobre bakterije će pomoći kod probave. Suplement se koristi kako bi se tretirali određeni gastroenterološki problemi i općenito poboljšalo zdravlje probave. Neki oblici probiotika mogu ublažiti proljev ili sindrom iritabilnog crijeva. Mogu se dodati mlijeku ili jogurtu.

2. Sladić: Smiruje gastritis

Dugo se koristi za probavne probleme poput žgaravice i gastritisa. Iako nema znanstvenih dokaza da je koristan. U svom prirodnom obliku, može imati i nuspojave, poput visokog krvnog tlaka kod nekih ljudi. DGL je ekstrakt slatkog krojena, a neke kemikalije su uklonjene. Ipak, trudnice ne bi trebale konzumirati bez razgovora s liječnikom, što se odnosi i na sve druge suplemente.

Ovo su postupci koji doslovno uništavaju vitamin C u namirnicama – oprezno s pripremom

3. Ulje peperminta: Olakšava sindrom iritabilnog crijeva

Iako se još uvijek raspravlja o utjecaju, neke studije potvrđuju da može smanjiti bol i nadutost koji se javljaju uz ovaj sindrom. Kapsule se ne rastvaraju u želucu već putuju kroz crijeva gdje će se ulje otpustiti, a čini se da je u malim dozama siguran za korištenje.

4. Kamilica: Puno više od čaja za smirivanje

Kamilica se koristi u razne svrhe, a mnogi se slažu da će pomoći kod probavnih problema, poput mučnine, grčeva i boli u trbuhu. Ako ste alergični na neke sastojke biljke, obavezno prvo razgovarajte s liječnikom.

5. Đumbir: Smiruje probavu

Azijska medicina koristi đumbir za smirivanje probavnih problema, a na zapadu se koristi za smirivanje mučnine i povraćanja u trudnoći. Đumbir je dostupan u prahu, kapsulama i tabletama, ili kao svježi korijen. Smatra se sigurnim za korištenjem ako se radi o malim dozama.

6. L-Glutamin: Pomoć crijevima

Glutamin se nalazi u tijelu i podržava zdravlje crijeva i ostalih organa. Neki stručnjaci vjeruju da će suplement koji ga sadrži pomoći kod smirivanja proljeva uzrokovanog zahvatima, infekcijom ili stresom. Nekim bi ljudima mogao pomoći da bolje apsorbiraju nutrijente, a to se odnosi na one koji imaju previše loših bakterija u probavnom sustavu ili uzimaju lijekove za karcinom ili je dio crijeva odstranjen. No ipak je potrebno još istraživanja.

7. Psyllium: Vlakna protiv zatvora

Psyllium (indijski trputac) se koristi kao sastojak kod mnogih laksativa. Obzirom se u njemu nalazi puno vlakana, može upiti vodu u crijevima i tako olakšati proces probave. Kada vas muči zatvor, potrebno je piti puno vode kako bi se izbjegla dehidracija koja može otežati rad probave. Ako patite od nekih oblika alergija, obavezno prije konzumacije tražite savjet od liječnika.

Balzam protiv glavobolje od samo 4 sastojka – pripremite ga sami!

8. Artičoka: Smiruje mučnine i bol

Artičoke mogu olakšati problem loše probave, a ako se koristi svakodnevno, čini se da će ekstrakt smiriti i mučninu, povraćanje, nadutost i bol u trbuhu. Može pomoći i kod olakšavanja simptoma iritabilnog crijeva, ali se ne zna kako utječe u kombinaciji s drugim lijekovima. Kod nekih osoba može uzrokovati alergijsku reakciju pa je dobro prije korištenja razgovarati s liječnikom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo