Zdravlje

Zdravlje

Muči vas urasli nokat? Evo kako si možete pomoći

Htjeli ste obuti svoje nove sandale, ali neugodno vam je pokazati nožne prste zbog stanja noktiju. Urasli nokat jedna je od dosadnih pojava koje možemo spriječiti. Iako zbog neadekvatne obuće češće pogađa žene niti snažniji spol nije imun na ovaj problem.

Rekli smo već puno puta, ali ponovit ćemo još jednom. Obuća treba biti lijepa, ali to nikako nije jedini uvjet koji mora zadovoljiti. Često nam je estetika nit vodilja pri odabiru kalupa cipele i tenisice, ali ukoliko su nam prsti nagnječeni ili potpetica previsoka vrijeme je da toj obući nađemo drugi dom. Osim toga, čest uzrok uraslog nokta je i nepravilan način njegova rezanja. Preporuča se ravan rez umjesto zaobljenog.

Koju obuću izbjegavati

Ukoliko znate da vam se kroz obiteljsko stablo provlači ovaj problem trebali biste izbjegavati nositi takozvane “špičoke”, usku obuću, kao i obuću izrađenu od umjetnih materijala. Također, popularne balerinke bi isto tako nisu najbolji odabir obuće jer su prsti dosta zbijenu u njima.

Pedikerka Ivana Buterin iza zagrebačkog pedikerskog salona Fajfer upozorava nas da se urasli nokat može manifestirati u dva oblika.

Nokat se može vidno urezati u meso, a okolno tkivo će onda biti crveno i natečeno ili se nokat može činiti sasvim normalan, ali okolno tkivo će biti upaljeno. Važno je reagirati na vrijeme, odnosno dok nokat još malo boli. Nokat ne smije previše narasti kako ne bi došlo do upale takozvanog divljeg mesa. Najbolje je tada posjetiti pedikera kako bi on skratio nokat, ali i očistio kanale od nokta i natisnute kože.

Kako si pomoći​ kod kuće

Za početak ojačajte imunitet. Urasli nokat je jedna od posljedica njegova slabljenja. To se pogotovo odnosi na trudnice i dojilje kao najranjiviju skupinu.

Spužvica za razdvajanje prstiju koju inače koristite pri lakiranju i ovdje može uskočiti kao prva pomoć. Pedikerka nam savjetuje stavimo li razdvajač između palca i prvog slijedećeg prsta uklanjamo pritisak s unutarnje i vanjske strane jer smo izravnali prst. Domaća rakija bi i ovdje trebala pomoći kod upalnog procesa.

Pomoći si možete i s toplom kupkom u kojoj ćete otopiti kalij permaganat. Namačite stopalo deset minuta i lagano prstima razmičite kožu od nokta. U malo prostora između nokta i kože stavite gazu ili zubni konac koji ste prethodno podmazali voskom. Mijenjajte ih par puta na dan. Masažu i kupku ponavljajte par puta dnevno. Na kraju nanesite nevenov balzam i antibiotsku kremu. Škaricama strpljivo odrežite dio nokta koji urasta nakon dan-dva. Krema bi trebala riješiti infekciju.

Znate li još načina Kako se riješiti uraslog nokta?

Pogledajte Video: Maštoviti nokti za ludo ljeto

Ana K.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo