Zdravlje

Zdravlje

Najčešći okidači alergija koje ne smijete zaboraviti

Mnogi su razlozi zašto se događaju alergijske reakcije. Isto tako, alergijska će reakcija biti određena onim što ju je uzrokovalo. Ako još niste sigurni na što ste alergični, možda biste trebali provjeriti svoje simptome.

Iako će vam tek alergotest pružiti valjanu informaciju o tome na što ste alergični, simptomi koje možete osjećati mogu vam pomoći da dođete do odgovora.

1. Pelud

Posebice u razdoblju proljeća, pelud može biti itekako problematična a osobe sklone alergijama. Simptomi mogu biti kihanje, suzne i svrbljive oči, osip na području nosa i sl. Ako imate nešto od navedenoga, svakako si možete pomoći ispiranjem nosa slanom vodom, sprejevima za nos i sl. Isto tako, izbjegavajte boravak u prirodi dok ne prođe peludna sezona, držite prozore zatvorenim i ne sušite svoju odjeću vani kako se u nju ne bi uvukla pelud.

2. Čestice prašine

Ove čestice su toliko male da ih je nemoguće vidjeti bez mikroskopa. Simptomi su slični onima kao i kod alergije na pelud. Ako osjetite te simptome i izvan peludne sezone, svakako se pobrinite da koristite hipoalergene jastuke, redovito čistite prostor u kojem boravite, posebice madrace, jastuke, police i sve što je sklono skupljanju prašine.

3. Vlaga

Ako živite u prostoriji sklonoj vlazi, velika je mogućnost da će se stvoriti gljivice koje će posebne probleme zadavati astmatičarima. Simptomi uključuju kihanje, iziritirane oči, kašljanje, probleme s disanjem. Svakako biste trebali smanjiti količinu vlage u prostoru u kojem boravite, a jedan od načina je i da ukrasite dom biljkama koje upijaju vlagu.

Zašto vlaga u domu štetno utječe na vaše zdravlje?

4. Ubod insekta

Insekti mogu izazvati alergijske reakcije, a najčešće su u pitanju ubodi pčela, mrava i sl. Ako vas ubode insekt, možete osjećati bol i pečenje, a isto tako oko uboda se može pojaviti crvenilo. Ovi simptomi mogu trajati i do nekoliko dana.

Iako je relativno rijetka pojava, za neke ljude ovo može biti itekako opasno, pa čak i smrtonosno.

Osim navedenoga, mogu se javiti problemi s disanjem, gušenje, oticanje cijeloga tijela, proljev, vrtoglavica i sl.

5. Lateks

Može se pojaviti iziritirana i crvena koža, kihanje, kašalj i sl. Jednostavno, trebali biste izbjegavati lateks u bilo kojem obliku, a ako dobijete anafilaktičku reakciju, obvezno kontaktirajte prvu pomoć.

Što je odgovorno za nutritivne alergije?

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo