Nakon ovog teksta više nećete koristiti štapiće za uši! Možda više nećete ni čistiti uši... - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nakon ovog teksta više nećete koristiti štapiće za uši! Možda više nećete ni čistiti uši…

Shutterstock

Vosak je obrambeni mehanizam tijela protiv nakupljanja vode, ali on može biti poprilično neugodan.

Bubnjić, ali i slušne koščice koje se nalaze u srednjem uhu osjetljive su i stoga se lako oštećuju, kazao je dr. Boris Chernobilsky za health.com te naveo kako oštećenje tih koščica može rezultirati curenjem tekućine iz srednjeg uha koja može izazvati vrtoglavicu te u konačnici i potpuni gubitak sluha

Određeni poslovi uzrokuju prekomjerno nakupljanje cerumena!

S druge strane, koža kojoj je obložen kanal uha je izrazito tanka te je može oštetiti sve što dođe u doticaj s njom. 

“Oštećenja na koži mogu se upaliti te dovesti do infekcije ušnog kanala, cjevastog otvora koji prenosi zvuk s vanjske strane tijela do bubnjića, poznatog i kao “plivačko uho”, kazao je dr. Chernobilsky te naveo neke od najčešćih pogrešaka koje radimo dok čistimo uši, a koje mogu dovesti do ove infekcije. 

Redovno čišćenje ušiju

Uši se čiste same“, tvrdi liječnik te nastavlja, “to je jedini dio tijela na kojem koža raste u jednom smjeru te na taj način odnosi vosak i stanice kože u smjeru vanjskog uha.”

A budući da uši proizvode onoliko voska koliko im je potrebno da bi obložile kanal te zaštitile uši od nakupljanja vode, neke osobe imaju više voska od drugih.

Vosak je prirodni losion kože koji ubija određene tipove bakterija te štiti od rasta gljivica, tvrdi dr. Chernobilsky. 

Stoga, preporuča liječnik, pričekajte dok vosak ne dođe do vanjskog uha te ga pokupite mokrom tkaninom.

Što uzrokuje nakupljanje cerumena u ušima?

Upotreba štapića za uši

Svima je nama poznato kako uši ne bi trebali čistiti sa štapićima za uši, pa čak i na samom pakiranju stoji isto, ali svi to još uvijek radimo. No, nerijetko nismo ni svjesni koliko nam to problema može uzrokovati. 

Dr. Chernobilsky tako navodi kako štapići mogu dovesti do oštećenja slušnih koščica, oštećenja na koži, ali i na bubnjićima

S druge strane, mogu gurnuti vosak dublje u uho, a i sam vrh štapića može otpasti te ostati u slušnom kanalu. Ta situacija zahtijevat će posjet liječniku kako bi on otklonio dio. 

Upotreba šiljastih predmeta

“Ljudi su skloni pribjegavanju drastičnim mjerama čim osjete nelagodu, a kada se radi o nelagodi uha, nerijetko u uho guraju prste s dugim noktima, iglu i ključeve, recimo”, kazao je liječnik. 

No, ono što ne znaju je da se tim slučajem izlažu riziku od oštećenja kože uha te oštećenja unutarnjeg i vanjskog uha

Upotreba tuljaca za čišćenje ušiju

Tuljci za čišćenje ušiju funkcioniraju tako da se smještaju u uho, a toplina svijeće koja se drži u neposrednoj blizini, stvara vakuum efekt te privlači vosak.

No, iako se kod nekih ta metoda pokazala izrazito korisna, znanost ju je opovrgnula, a liječnik navodi i kako je izrazito opasna. 

“Svjedočio sam traumatskim perforacijama bubnjića koje se nastale od ovog načina čišćenja ušiju, a nerijetko dovode i do opeklina jer se prilikom upotrebe tuljaka, ljudima zapali i kosa”, kazao je dr. Chernobilsky. 

Ispiranje uz pomoć šprice

Liječnik tvrdi kako je ova metoda, ukoliko je ispravno provedena, izrazito sigurna, no ukoliko je provodite naslijepo, možete razviti infekciju “plivačkog uha”.

Isto tako, oni koji imaju više voska u ušima oni su koji koriste slušalice, stetoskop ili bilo koji drugi uređaj koji često dolazi u doticaj s ušima, tvrdi liječnik. 

On također preporuča odlazak liječniku svakih nekoliko mjeseci kako bi se riješili voska, no preporuča i upotrebu sredstava koja možete kupiti u ljekarnoj, a koja omekšavaju vosak te ga dovlače na površinu uha. No, liječnik pritom upozorava da ova sredstva ne bi trebali koristiti oni koji imaju rane u ušima jer bi tada ovi omekšivači mogli izazvati bol. 

S druge strane, pomoći će i mineralna ulja koja možete ukapati u uho, a koja će, s nagnutom glavom, izvući vosak van. 

“Ja preferiram mineralna ulja, ali i dječja ulja jer nemaju sastojke koji mogu izazvati alergijske reakcije ili pak reagirati u dodiru s ranom”, kazao je liječnik.

Nakon nekoliko kapi ulja, lezite na jastuk kojeg ste prekrili ručnikom te dopustite da kroz nekoliko minuta, vosak sam izađe van.

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo