Zdravlje

Zdravlje

Navike koje uništavaju zdravlje

Znanstvena istraživanja povezuju određene navike sa zdravstvenim problemima, pa tako nesanica lako vodi do srčanog infarkta! Saznajte što vašem organizmu čine stres, šećer i manjak vitamina D.

Manjak sna

Istraživanja predstavljena na konferenciji American Heart Association, navode da pojedinci koji provode malo vremena spavajući imaju čak dva puta više šanse da će doživjeti srčani infarkt. Uz nespavanje se vežu i problemi s visokim krvnim tlakom.

Ako imate problema sa spavanjem, u našem članku 5 savjeta za laku noć saznajte kako si pomoći.

Stres

Stres je uzročnik mnogih bolesti, a nova studija tvrdi da stres ima dugoročne posljedice na zdravlje mozga. Nakon što su nekoliko godina promatrali žene koje su bile izložene svakodnevnom stresu (problemi na poslu ili u braku), primijetili su da one u starosti imaju većih problema s demencijom. Stres loše utječe na područja mozga koji je zadužen za memoriju.

Kako se riješiti stresa opuštanjem pročitajte u članku Okrenite leđa stresu: 5 tehnika opuštanja.

Šećer i gazirana pića

Prema analizi 14 studija sa sveučilištu u Kolumbiji, ljudi koji konzumiraju previše slatkih i gaziranih pića, ulaze u rizičnu grupu za nastanak karcinoma gušterače, koji je na glasu kao najčešći uzročnik smrti.

Dokazana je povezanost i šećerne bolesti i karcinoma gušterače, ali nije do kraja jasno je li dijabetes čimbenik rizika ili manifestacija bolesti. Poznato je kako bolesnici sa šećernom bolesti imaju dvostruko veći rizik za nastanak karcinoma u usporedbi sa zdravom populacijom.

Ono što možete već danas učiniti jest umjesto gaziranog soka popiti čašu vode.

Manjak vitamina D

Studija provedena prošle godine u Finskoj konačno je potvrdila ono što su znanstvenici dugo pretpostavljali – manjak vitamina D uzrokuje probleme s dišnim putovima i plućima. Ispostavilo se da oni koji imaju najnižu razinu vitamina D u organizmu imaju čak 2.6 posto veču šansu da će oboljeti od upale pluća.

Glavni izvor vitamina D je sunčevo svjetlo, a proizvodimo ga pod utjecajem ultraljubičastih zraka. Da bi tijelo dobilo potrebnu količinu vitamina D, znanstvenici preporučaju više vremena provedenog na suncu, dnevno barem 15 minuta.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo