Zdravlje

Zdravlje

Netipični simptomi prisutni su kod svakog četvrtog infarkta, a mogu značiti i fatalne posljedice

Shutterstock

Simptome je svakako najvažnije na vrijeme primijetiti i prepoznati.

“Atipični simptomi se najčešće javljaju kod starijih osoba, a posebno žena, a zbog kojih su se i obratili za pomoć hitnoj službi“, izjavila je autorica studije Amalie Lykkemark Møller iz bolnice Nordsjællands u Danskoj te dodala kako pacijenti najčešće nisu svjesni koliko im je hitno potrebna medicinska pomoć.

Za potrebe studije analizirali su se i podaci o pozivima upućenim hitnoj službi u Danskoj, a vezano za probleme sa srcem, u periodu od 2014. do 2018. godine. Od 7 222 poziva, nakon kojih je u roku tri dana dijagnosticiran i infarkt, bol u psima je zabilježen kako primarni simptom, u 72 posto slučajeva.

Atipični simptomi

No, oko 24 posto pacijenta je prijavilo i atipične simptome, a većinom su imali veze s problemima s disanjem. Bol u prsima se najčešće javila kod muškaraca koji su zvali hitnu službu (stari od 30 do 59 godina), dok se rijetko javio kod žena starijih od 79 godina. Atipični simptomi se najčešće javljaju kod starijih pacijenta, posebno žena.
76 posto osoba koje su imale simptom bol u prsima poslana su kola hitne pomoći, u usporedbi s onima koji su imali atipične simptome – hitna je pomoć poslana u samo 17 posto slučajeva.

Kronični manjak sna povećava rizik od teških bolesti! Psihijatre posebno zabrinjavaju – posljedice kod djece

Razlike u postotku smrtnog ishoda

Prema statistici, 5 posto pacijenata koji se javljaju sa simptomom boli u prsima umre u roku od 30 dana, od trenutka kada su zatražili hitnu pomoć, kao i 3 post onih koji su zvali otvorene linije za konzultacije za medicinsku pomoć. Te su brojke porasle na 23 posto za pozive hitne pomoći, i 15 posto za one koji su zvali liniju za konzultacije.

Nakon pregleda svih varijabli poput spola, dobi, obrazovanja, prošlog infarkta, kronične opstruktivne plućne bolesti, znanstvenici su izračunali da je smrtni ishod unutar 30 dana iznosio 4.3 posto za pacijente koji su osjetili bol u prsima, i 15.6 posto za one koji su imali atipične simptome.

Došlo se tako do spoznaje da osobe koje imaju bol u prsima kao simptom imaju tri puta veće šanse da će do njih doći vozilo hitne pomoći za razliku od onih koji imaju druge simptome.

“Osobe s atipičnim simptomima će češće nazvati liniju za konzultacije, što otkriva i da su njihovi simptomi blaži, ili oni samo nisu svjesni koliko su ozbiljni“, dodala je voditeljica studije. Blagi simptomi se mogu interpretirati kao bezopasni.

Kojih se simptoma treba posebno bojati?

Bol u prsima se najčešće navodi kao prvi simptom infarkta, ali prema stručnjacima, mogu se javiti i simptomi koji uključuju samo nelagodu u središtu prsnog koša, neugodan osjećaj u gornjem dijelu tijela (vilica, ruka…), poteškoće s disanjem, vrtoglavica, mučnina i znojenje.

Zašto vam se stalno ponavlja upala mjehura? Urolog upozorio na najčešće greške

“U mnogim slučajevima kada se javljaju ovi atipični simptomi, liječnik hitne službe može razaznati o čemu se radi, pa je najpametnije, ako sumnjate na infarkt, obratite se odmah liječniku radi hitnog pregleda. To bi moglo uvelike utjecati na vaše šanse da preživite“, dodala je dr. Kristin Hughes, liječnica hitne službe u Chicagu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo