Ortoped savjetuje što moramo raditi ako želimo zauvijek imati zdrave zglobove - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ortoped savjetuje što moramo raditi ako želimo zauvijek imati zdrave zglobove

Ne smijemo si dozvoliti dan bez kretanja i tjedan bez treninga. Zglobovi ostaju zdravi ako se redovito koriste, savjetuje dr. med. Domagoj Perković, spec. ortoped.

Pročitajte njegove savjete:

Pod svakodnevno kretanje mislim na hodanje ili vožnju bicikla te jutarnje istezanje kojim se zadržava pokretljivost zglobova i uvelike olakšava kretanje tog dana. Uz to je potrebno barem dvaput tjedno zglobove podvrgnuti pojačanom opterećenju;  bitno je da opterećenje bude redovito i adekvatno tjelesnom stanju. Mogućnosti su bezbrojne: trčanje, rad s utezima, kolektivni sport s loptom, ples, rekreacijske grupe, vožnja bicikla, nordijsko hodanje.

Ortoped napominje i kako je potrebno podignuti razinu “dobrog” kolesterola (HDL) što se postiže konzumacijom hrane bogate Omega 3 mastima: maslinovo ulje, plava riba, lanene sjemenke. Uz ove namirnice potrebno je spomenuti i đumbir. Postoje istraživanja koja su dokazala da je kod pacijenata s artrozom koljena svakodnevna konzumacija ove namirnice dovela do smanjenja bolova.  

Što morate znati prije dolaska u zagrebačku Kliniku za traumatologiju?

Postoje različiti uzroci oboljenja zglobova. Kod ortopedskog pregleda ugrubo možemo
podijeliti pacijente u dvije skupine: ozljede – akutna stanja i artroze – degenerativna oštećenja zglobova. U obje skupine najzastupljeniji je zglob koljena. Tu vrlo često dolazi do ozljeda koje povećavaju vjerojatnost razvoja artroze. Uvriježeno je mišljenje kako su ozljede rezervirane za mlađu, aktivniju populaciju dok artroze pogađaju stariju skupinu pacijenata. Međutim, u svojoj ambulanti sve više vidim pacijente u tridesetim godinama sa vrlo ozbiljnim oštećenjima zglobova. Pored koljena potrebno je spomenuti ozljede gležnja i stopala, koje redovito budu zanemarene i neadekvatno liječene, upozorava doktor Perković. 

Zahvaljujući vjernim čitateljima, mjesečnik Ordinacija.hr slavi svoj 100. broj u subotu 23. svibnja.

Slavljenički broj Ordinacija.hr donosi vam više od 100 ideja za sreću i zdravlje te savjete kako se bez stresa prilagoditi novom normalnom životu. Pročitajte i savjete za zglobove u vrhunskoj formi te trikove koji će vas pripremiti na toplije dane. Ako želite prestati pušiti, a treba vam još koji savjet i poticaj, i to ćete naći na stranicama slavljeničkog broja mjesečnika Ordinacija.hr.

Paket Večernji list i Ordinacija.hr potražite na svim kioscima u subotu 23. svibnja po cijeni od 15 kuna.

Bakerova cista – koliko je stvarno opasno ovo stanje i kako se liječi?

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo