Zdravlje

Zdravlje

Osjećate bol, pritisak, slabost, stezanje u prsima? 12 signala da morate odmah liječniku

Shutterstock 1712713267

Trebate li posjetiti liječnika pri pojavi određenih simptoma? Pitanje je to koje muči mnoge.

Večina ljudti o posjetu liječniku razmišlja samo kada više nema druge opcije ili kad je bol toliko jaka da shvačaju i sami da se nešto ozbiljno događa u organizmu. No postoje simptomi koji jasno daju do znanja da nema vremena za čekanje te da je pregled liječnika hitno potreban. Zapamtite ih i ne ignorirajte.

1. Teško dišete a ne znate zašto

Ne morate zvati liječnika ako ste ostali bez daha nakon što ste se popeli stepenicama na peti kat, ali ako se problem javio od nikuda, može biti upozorenje da nešto nije u redu sa srcem, naglašava dr. Jennifer Hayte, direktorica odjela kardiologije u bolnici Columbia.

2. Javlja se intenzivna bol u ramenu

Ovo je jedan od poznatijih simptoma srčanog udara. „Uvijek ću savjetovati pacijente da svoje simptome shvate ozbiljno, posebno kada se javljaju nenadano i postaju sve gori“, pojasnila je Haythe.

3. Jak pritisak na prsima

Može se raditi također o simptomi infarkta, disekcija aorte, plućnoj emboliji ili aritmiji. Ove simptome nikako ne treba zanemarivati već se odmah obratiti liječniku radi pregleda.

4. Steže vas u prsima

Ovo je još jedan simptom koji može upozoravati na infarkt, disekciju aorte ili plućnu emboliju te aritmiju. Nazovite liječnika i budite spremni na razgovor i o drugim simptomima koje ste možda zanemarili.

COVID-19 može uzrokovati i ovu kroničnu bolest, ali liječnici ne mogu shvatiti zašto

5. Osjećate slabost na jednoj strani tijela

“Može se raditi o srčanom udaru“, navodi dr. Russ Kino, direktor hitne službe u bolnici Saint John’s u Santa Monici. U ovom slučaju želite s liječnikom razgovarati odmah!

6. Jaka bol u prsima

Bol u prsima je još jedan klasičan simptom srčanog udara, no može u pitanju biti i problem poput želučane kiseline, no ipak nije simptom koji se smije ignorirati. Iako simptomi poput boli, pritiska i stezanja u prsima može zvučati slično, ako osjećate bilo kakve promjene u području prsa ili imate problema s disanjem, svakako nazovite liječnika.

7. Vrtoglavica uz bol u prsima

Vrtoglavica može biti simptom mnogih stvari, ali ako se javlja uz bol u prsima, obično je simptom problema sa srcem, navodi dr. Haythe.

8. Bol u grlu koja je započela u prsima

Bol u grlu obično znači da je virus ili bakterija uzrok, ali ako se bol prvo javila u prsima te preselila u grlo, možda je u pitanju ozbiljan problem sa srcem – nazovite liječnika.

9. Dišete ubrzano bez očitog razloga

Ovo je simptom koji se nikako ne smije ignorirati. Iako se može raditi o posljedici astme, može u pitanju biti i krvni ugrušak u plućima ili problem sa srcem.

10. Znojite se ali ne znate zašto

Može biti znak temperature, ali ako je ona u granicama normale, možda biste trebali nazvati liječnika. Može se raditi o infarktu, disekciji aorte ili plućnoj emboliji.

11. Srce vam preskače

To nije normalno stanje, ističe dr. Hayte. Iako može biti bezopasno, također se može raditi o simptomu ozbiljnijeg stanja što može procijeniti samo liječnik.

Želite sniziti krvni tlak? Popularna DASH dijeta može pomoći, a ovako izgleda plan prehrane

12. Izgubili ste svijest

Neki će ljudi odmahnuti rukom i reći kako se radi o slučajnosti, ali to se ne bi trebalo raditi. Gubitak svijesti može biti signal niske razine šećera u krvi, bolesti srca ili napada, pa iz tog razloga morate odmah nazvati liječnika.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo