Zdravlje

Zdravlje

Osteoporoza je jedno od pet najčešćih kroničnih oboljenja

Gubitak koštane mase započinje i kod muškaraca i kod žena već u 4. desetljeću života. Svaka druga žena iznad 50 godina, i svaki drugi muškarac istih godina će do kraja svog života doživjeti osteoporotični prijelom koji je najteža komplikacija osteoporoze.

Osteoporoza već danas ima u svijetu epidemijske razmjere, ali je teško odrediti opseg tog problema. Procjenjuje se da  zahvaća oko 8 do10 posto svjetske populacije. Statistika stalno upozorava da su gotovo svaka treća žena i svaki osmi muškarac tijekom života izloženi riziku od nastanka osteoporoze.

Kakva je bolest osteoporoza?

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju, karakterizirana progresivnim gubitkom koštane mase. Pojavljuje se uglavnom kod starijih osoba, a najčešće kod žena (80 posto). Žene gube koštanu masu puno brže u ranoj postmenopauzi zbog niske razine estrogena. Većina ljudi niti ne zna da ima osteoporozu dok ne slome kost, što znači da je bolest već napredovala.

Rizik od smrti je jednak nakon raka dojke i loma kuka

Zbog utjecaja osteoporoze najčešće se lome kralješci, vrat bedrene kosti ili podlaktica. Smrtnost od prijeloma kuka u prvoj godini nakon dijagnoze iznosi od 12 do 20 posto, gotovo jednako kao nakon dijagnoze raka dojke.

Vodite brigu o kostima od mladosti

Nakon otprilike 30 godina života nastupa gubitak koštane mase, što je dovoljan razlog da se od mladosti brinemo o svojim kostima.
Ključne mjere za jačanje kostiju su redovita tjelesna aktivnost, dovoljan unos kalcija, vitamina D i hrana bogata proteinima. Liječnici ističu da su prevelika konzumacija alkohola i cigareta povezane sa oboljenjem kostiju.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo