Ove uobičajene probavne tegobe mogu upozoravati na ozbiljne zdravstvene probleme! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ove uobičajene probavne tegobe mogu upozoravati na ozbiljne zdravstvene probleme!

Neobjašnjiv gubitak kilograma, kao i temperatura, povraćanje, gubitak apetita, krv u stolici ili osjećaj da hrana zapinje u grlu, opasne su tegobe i preporuča se hitna posjeta liječniku.

Nadutost je problem s kojim se svi suočavamo s vremena na vrijeme, no učestale trbušne tegobe mogle bi biti znak da trebate posjetiti liječnika, navodi msn.com

Promjena u prehrani ili životnom stilu može utjecati na želučane probleme, no ako su ti problemi učestali i bez nekog posebnog razloga, posjet gastroenterologu bio bi pametan odabir, smatra dr. James F. Marion.

Prepoznajte simptome intolerancije i alergije na hranu – radi se o različitim tegobama

Evo o kojim se problemima može raditi; 

1. Žgaravica

Pojava žgaravice bez konzumacije velikih porcija hrane ili ljute hrane, uz popratne simptome kakvi su gubitak težine, osjećaj da vam hrana zapinje u grlu ili pak krv u stolici, simptomi su gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i ujedno su znak da trebate potražiti pomoć liječnika. 

GERB nastaje kada želučana kiselina nagriza jednjak, a može dovesti i do pojave čireva i astme. Uostalom, važnost posjeta liječniku u slučaju ove bolesti očituje se i u čestoj zamjeni simptoma GERB-a sa simptomima upaljene angine ili s bolovima u prsima. 

2. Bol u trbuhu

Bolovi u različitim dijelovima trbuha mogu označavati različite bolesti. Dok se problemi sa slijepim crijevom očituju u desnom uglu trbuha, mogu se očitovati i u području pupka. S druge strane, bol u gornjem dijelu trbuha odnosit će se na probleme s mjehurom. 

Ipak, ponavljajuća bol u trbuhu mogla bi značiti i sindrom iritabilnog crijeva (SIC). Simptomi SIC-a nadutost je, ali i prisutnost plinova, proljeva te zatvor. 

3. Zatvor

Zatvor spada pod najčešće trbušne probleme, a nastaje kada se crijeva prazne manje od tri puta tjedno. Razlog zatvora mogu biti manjak vlakana, ali i promjene u rutini ili prehrani. 

“Učestali odlasci na toalet kao i tvrda stolica ili česta upotreba laksativa kako bi potaknuli rad crijeva, znak su da trebate posjetiti liječnika”, tvrdi dr. Marion.

4. Proljev

Učestali proljev koji traje manje od četiri tjedna, nije razlog za zabrinutost, a najčešće je rezultat pojave parazita ili konzumacije sorbitol sladila. 

Ipak, proljev koji se pojavljuje kroz mjesec dana mogao bi biti simptom čak nekoliko bolesti, a neke su Crohnova bolest, infekcija, celijalika i slično. U tom slučaju, potrebno je posjetiti liječnika kako bi otkrili uzrok i stali na kraj problemu. 

5. Nadutost i plinovi

Oba se ova simptoma kod različitih ljudi drugačije manifestiraju, ipak, ako uz njih uočite krvarenje, gubitak težine i povraćanje, potrebno je potražiti pomoć liječnika. Uostalom i dijetetičar bi mogao pomoći kako bi utvrdio je li potrebno iz prehrane izbaciti određene namirnice kako bi se problem riješio. 

Opasni simptomi

Neobjašnjiv gubitak kilograma, kao i temperatura, povraćanje, gubitak apetita, krv u stolici ili osjećaj da hrana zapinje u grlu, opasne su želučane tegobe i preporuča se hitna posjeta liječniku.  

STOP bolovima u želucu! Liječite na vrijeme i spriječite ozbiljnije bolesti

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo