Zdravlje

Zdravlje

Ovih 9 predmeta i namirnica nije pametno stavljati u mikrovalnu pećnicu

Prazna mikrovalna pećnica jednako je opasna za ljude i za rad same pećnice kao što je opasno podgrijavanje hrane u šalicama proizvedenim prije šezdesetih.

Podgrijavanje određene hrane kao i zagrijavanje u određenim posudama ili šalicama izložit će vas nekim kemikalijama i mogućim opeklinama, navodi thehealthy.com. 
Izbjegnite takve situacije vodeći se popisom od čak 12 namirnica koji se ne bi smjeli naći u mikrovalnoj pećnici.  

1. Tvrdo kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja spremljena u mikrovalnoj pećnici ideja je koja će brzo pasti u vodu. Spremanje jaja na ovaj način rezultirat će neredom ili opečenim prstima. Naime, ubrzanim izlaganjem jaja visokim temperaturama nastaje para koja unutar ljuske nema gdje otići pa rezultira eksplodirajućim jajem. 

Je li sigurno piti kavu “staru” nekoliko sati?

2. Meso

Odmrzavanje mesa u mikrovalnoj nije najpraktičniji način. Dok će se tanji dijelovi mesa u mikrovalnoj pećnici kuhati, oni deblji će ostati smrznuti. Mikrovalne koje pak ne vrte hranu neće ravnomjerno distribuirati toplinu te će meso biti pogodno mjesto za nastanak bakterija. Stručnjaci sa Sveučilišta iz Pennsylvanije radije predlažu odmrzavanje mesa tako što ćete ga ostaviti u frižideru preko noći. 

3. Majčino mlijeko

Osim što će zagrijavanje majčinog mlijeka u mikrovalnoj pećnici rezultirati nejednako zagrijanom ili pretjerano zagrijanom mlijeku, ovakvo zagrijavanje narušava i strukturu mlijeka. Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici majčino mlijeko gubi proteine važne za  imunitet djeteta. Bolji način zagrijavanja bilo bi stavljanje bočice mlijeka u zagrijanu posudu vode. 

4. Plastične posude

Za razliku od metala, plastične posude neće se zapaliti, ali će promijeniti sastav jela. Naime, zagrijavanjem hrane u plastičnim posudama, plastika otpušta određene tvari koje dospijevaju u hranu. Istraživanje objavljeno u Environmental Health Perspectives, pokazalo je kako 95 posto od 450 testiranih plastičnih proizvoda, otpuštaju kemikalije kada su stavljene u mikrovalnu pećnicu, oprane u perilici ili potopljene u vodi. 

5. Proizvodi od stiropora

Stiropor je vrsta plastike koja, kao i obična plastika, prilikom zagrijavanja otpušta određene kemikalije u hranu. Radije podgrijte ostatke u staklenoj posudi pokrivenoj papirnim ručnikom. 

6. Tanjuri

Metalom obložene zdjele i kineski porculan tanjuri su koje nije pametno stavljati u mikrovalnu. Umjesto toga pametniji izbor bili bi stakleni tanjuri u nekim običnim bojama. 

7. Putne šalice

Šalice od nehrđajućeg čelika blokiraju toplinu koja bi tebala zagrijati sadržaj šalice, a s druge bi strane mogle narušiti rad mikrovalne. 

Poznati vegani i vegetarijanci – od kad ne jedu meso imaju “deblje živce”, brinu za okoliš, bolje se osjećaju…

8. Prazna mikrovalna pećnica

Uključenjem mikrovalne dok se u njoj ne nalazi ništa dovodi do toga da magnetron, uređaj koji omogućuje funkcioniranje mikrovalne, u nedostatku drugih predmeta apsorbira mikrovalove što onda može dovesti do požara ili do prestanka rada mikrovalne

Kako odabrati što zdraviju bocu za vodu?

9. Oznaka za sigurnu upotrebu u mikrovalnoj 

Hrana ili posude s oznakom za sigurnu upotrebu u mikrovalnoj najčešće samo tvrde kako podgrijavanje u mikrovalnoj neće naštetititi samom pakiranju ili mikrovalnoj pećnici.

Proizvođači posuda ili šalica nisu ni dužni testirati svoje proizvode na toplinu kako bi utvrdili koliko je sigurno rukovati takvima, navodi Američka agencija za hranu i lijekove. Stoga je hranu iz posuda s tom oznakom bolje prebaciti u posude u kojima ste već podgrijavali i za koje možete potvrditi da vas neće opeći ili utjecati na hranu. 

Ove namirnice nemojte podgrijavati!

M. V.

Foto: Shutterstock, gettyimages

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo