Zdravlje

Zdravlje

Ovo je desetak najčešćih sijela smrtonosnih vrsta raka u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

Smrtnost u Hrvatskoj kod žena je veća za 10 posto, a kod muškaraca za 20 posto nego u ostalim europskim zemljama kada je riječ o raku.

Onkološki timovi trebaju uključivati cijeli niz stručnjaka koji bi se trebali redovito i pravodobno sastajati radi donošenja odluka za svakog pacijenta individualno što je teško izvedivo, osobito na kvalitetan način. Moderna onkologija zahtijeva subspecijalističko usavršavanje koje je dugotrajno i skupo, a mora pokrivati svako područje u onkologiji. Složenost struke ne prati dostatan broj odgovarajućih kadrova, dijagnostičke i terapijske procedure sve su zahtjevnije i zahtijevaju znanja, novca i vremena. Osobit problem su sve skuplji lijekovi koji su zamišljeni kao dugotrajna terapija i nerijetko liječenje samo jednog onkološkog bolesnika može stajati i više stotina tisuća kuna.

Hrvatska nije osobito zanimljiva farmaceutima

S farmaceutskom industrijom je kao i sa svakom drugom – seli se tamo gdje su joj povoljniji uvjeti i cijena rada manja. Daleko najviše ulažu u SAD-u koje imaju znatno manju smrtnost od raka nego Europa kojoj i mi pripadamo. Problem je i u tome što je Europa podijeljena, previše je malih laboratorija i industrija koje troše previše novca za relativno malu korist. Male zemlje poput Hrvatske nisu osobito zanimljive farmaceutima s obzirom na relativno malen broj oboljelih koji bi bili potencijalni korisnici njihovih proizvoda. Teško je i uključivanje u kliničke studije kako bi i naši pacijenti dobili priliku za neki eksperimentalni lijek čiji učinak obećava.

Muči vas gastritis? Gastroenterologinja savjetuje kako si najbolje pomoći

Pad smrtnosti od raka dojke

Moram istaknuti pozitivan primjer pada smrtnosti od raka dojke. To nas uistinu veseli. Apsolutni broj žena oboljelih od raka dojke jest u porastu, ali je dobro znati da je to dobrim dijelom zbog bržeg i boljeg otkrivanja te zbog većeg odaziva žena na preglede dojki u sklopu, ali i izvan nacionalnog programa. Mediji su u podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke odigrali jako veliku ulogu. To trebaju činiti i dalje i za sva druga sijela koja su vrlo učestala u populaciji, a osobito rak prostate, rak pluća i rak debelog crijeva. Edukacija o zloćudnim bolestima, o mjerama prevencije i važnosti usvajanja zdravih životnih navika mora započeti već u vrtićima i nastaviti se tijekom cijelog obrazovanja.

Od raka umire čak 10 % manje žena nego muškaraca

Procijenjenih 18.000.000 novih slučajeva na godišnjoj razini u svijetu brojka je kojoj se strelovito približavamo. Opterećenost Europe onkološkim bolestima u 2018. godini je oko 4,300.000 novih slučajeva (2,247.518 muškaraca i 1,982.144 žene) pri čemu ih je u istoj godini umrlo 1,940.000 što je oko 45% od ukupnog broja oboljelih.

U Hrvatskoj je prema recentnim podacima za 2016. godinu oboljelo 12.632 muškarca i 11.018 žena, odnosno ukupno 23.650 osoba. U 2018. g. umrlo je 14.210 osoba od raka, 8245 muškaraca (65% oboljelih) i 5965 žena ( 55% oboljelih).

Iako navedeni recentni mortalitetni i incidencijski podaci u Hrvatskoj nisu sukladni s obzirom na godinu na koju se odnose, razlike nisu prevelike u odnosu na stvarne pa se, ipak, može zaključiti da je smrtnost u Hrvatskoj kod žena veća za 10%, odnosno kod muškaraca za 20% nego u ostalim europskim zemljama.

Akutni ili kronični sinusitis? Ovo su glavni znakovi upale sinusa

Zanimljivo je da od raka umire čak 10 % žena manje nego muškaraca, a u odnosu na muškarce 10% više umire ih od cirkulacijskih bolesti. Nakon cirkulacijskih bolesti, rak je drugi uzrok smrtnosti kod oba spola i u svijetu i u Hrvatskoj. Najveći udio u ukupnom broju čini desetak najčešćih sijela raka koji su nam svima dobro poznati: pluća, dojka, debelo crijevo, prostata, maternica, štitnjača, želudac, mokraćni mjehur, jajnici, gušterača. Najveći broj života svake godine uzme upravo ovih nekoliko sijela.

Razgovarala: Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo