Ovo su namirnice koje najčešće dajemo djeci, provjerite jesu li zdrave - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su namirnice koje najčešće dajemo djeci, provjerite jesu li zdrave

Shutterstock

Iako na pakiranjima stoji da su bogate vitaminima i da su proizvedene od svježih proizvoda, neke namirnice nisu primjerene za prehranu djece.

Uvjereni u drugačije, štetnu hranu nerijetko dajemo djeci, a uvjereni smo da im koristi, tvrdi mrhealthyfrog.com

Zbog velike količine šećera, na popisu štetnih namirnica, prvi su se našli djeci omiljeni sokovi. 

Iako njihova šarena pakiranja izgledaju primamljivo i najčešće navode kako je sok koji se nalazi unutar pakiranja svježe cijeđen i izrazito zdrav, to baš i nije tako, smatraju. 

Voće naime prolazi kroz razne procese kojima gubi izvorni okus pa mu se za vraćanje okusa dodaju različiti sastojci, ali i šećeri. Iako će oni svježe cijeđeni ponekad i zadržati neke nutrijente, većina tih istih nutrijenata bit će zanemarivi upravo zbog raznih dodataka. 

Umjesto sokova, djetetu radije dajte svježe voće uz koje svakako može popiti čašu vode, a na taj način pružit ćete im sve potrebne nutrijente pa čak i vlakna voća koja se preradom u sok gube. 

Brz i jednostavan doručak u vidu kukuruznih pahuljica nije dobar odabir za dječju prehranu 

Osim što su bogate šećerom, kukuruzne pahuljice vrve i mnoštvom štetnih aditiva. 

Uostalom, iako se na pakiranju takvih pahuljica navodi nekoliko vitamina, istina je da su toj namirnici dodani procesuirani vitamini, a ne oni prirodni. Bolji odabir svakako su zobene kaše kojima se za dodatni okus može dodati razno voće. 

Prečesta konzumacija glutena od rane dobi može dovesti do celijakije

Jogurt

Iako snažan probiotik koji umanjuje želučane probleme, a tijelo hrani potrebnim nutrijentima, zbog velike količine šećera, jogurt nije namirnica koja se preporuča dječjoj prehrani.  Ipak, onaj domaći puno je bolji izbor, a zasladiti ga možete različitim orašastim plodovima ili voćem, a za djecu stariju od dvije godine, jogurt se može zasladiti i medom. 

Pileći medaljoni

Pileći medaljoni dječji su favorit, no oni su zapravo jako štetni za djecu. Naime, iako proizvođači tvrde da su proizvedeni od cijelog pilećeg mesa to u konačnici nije slučaj.

S druge strane, priprema pilećih medaljona odvija se i u štetnim masnim uljima.

No, djeca i dalje mogu uživati u ovoj poslastici ako je spremite sami, na puno zdraviji način. Komade pilećeg mesa umočite u jaje, a zatim ih uvaljajte u krušne mrvice i vaši su pileći medaljoni spremni. 

Grožđe

Veliko i sklisko voće kakvo je grožđe nije pametno dati djeci, a posebice onoj mlađoj kod koje se ono može zaglaviti u grlu. Uostalom, dijete će i puno teže probaviti ovu namirnicu. 

Umjesto grožđa dajte im neko mekše, a podjednako zdravo voće kakve su banane.

Gotova hrana

Instant hrana kakva je tjestenina sa sirom sadrži kemikalije koje se miješaju s normalnim radom hormona, a uz to sadrže i puno kalorija, a malo nutrijenata.

Manje mesa, više zelenog čaja.. Što jesti za dulji i zdraviji život?

M.V. 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo