Pažljivo odaberite cipele ako bolujete od gihta - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pažljivo odaberite cipele ako bolujete od gihta

Stručnjaci upozoravaju kako bi osobe koje boluju od gihta trebale posvetiti više pažnje vrsti cipela koje nose. U protivnom bi mogli pojačati svoje bolove.

Novozelandski stručnjaci su pratili 50 pacijenata s gihtom i analizirali kakve cipele nose. Ispostavilo se da je 42 posto oboljelih nosilo sasvim krive cipele koje su sam pogoršavale njihove bolove – sandale, japanke, papuče i mokasine. Takva obuća “ima loše karakteristike, tj. loše ublažuje stres na stopalo, ne podupire ga, ne pruža stabilnost i ne drži pokrete pod kontrolom”. Iznenađujuće, niti jedna žena nije nosila visoke pete, a dva posto ispitanika je nosilo čizme. S druge strane, obuća više od polovice ispitanika bila je dobro odabrana, s obzirom da je 56 posto nosilo cipele prikladne za svoju bolest: atletske tenisice, cipele za hodanje ili popularne Oxfordice.

Istraživači Sveučilišta u Aucklandu tvrde da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi i liječnici i pacijenti mogli lakše prepoznati koje cipele trebaju odabrati. “Bolesnici s gihtom trebaju cipele koje su dovoljno široke, imaju dostatno apsorbiranje koraka i omogućuju držanje pokreta pod kontrolom”, zaključio je Keith Rome, voditelj istraživanja objavljenog u časopisu Arthritis Care & Research.

Giht – bolest kraljeva

Giht je upala zgloba (artritis) uzrokovana stvaranjem kristala
mokraćne kiseline u zglobovima. Riječ je o reakciji organizma na
nadraženost koju izazivaju naslage kristala u području između kosti i
zgloba. Bolni napadi mogu se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali prvi napad
često pogađa muškarce između četrdesete i pedesete godine života. Ovu
bolest također karakterizira osjetljivost, crvenilo, toplina i oticanje
zglobova.

Giht je 20 puta češći kod muškaraca nego kod žena. Ipak, broj žena koje obolijevaju od gihta se povećava u menopauzi.

Bio je poznat i kao “bolest kraljeva” zbog povezanosti gihta i bogate prehrane pune mesnih delicija i alkoholnih pića.

Čimbenici kao što su pretilost, debljanje, velika količina alkohola, visoki krvni tlak, loša funkcija bubrega, određeni lijekovi ili prehrana bogata purinima mogu utjecati na razvoj ove bolesti. Liječenje uključuje nesteroidne protuupalne lijekove kada se simptomi jave te propisani lijek koji smanjuje razinu mokraćne kiseline, otečenost, upalu i bolove.

Giht se također može spriječiti promjenom životnog stila i prehrambenih navika. Organsko meso, umaci, konzervirana riba (sardine i inćuni), pekarski kvasac i određeno povrće su na crnoj listi koja vodi prema gihtu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo