Zdravlje

Zdravlje

Pijete tablete bez vode? To može biti itekako opasno i pri tome ne mislimo na gušenje

Tablete je bolje uzimati u sjedećem ili stojećem položaju nego ležećem, a tabletu bi trebalo zaliti s 200 ml vode.

Gutanje tableta lakše je uz čašu vode, no takva konzumacija i puno je bezazlenija, navodi thehealthy.com. Naime, ukoliko se uzima bez vode, moguće je da će tableta zapeti u jednjaku, a  to onda može izazvati ozbiljne komplikacije. 

Lijekovi koji zapnu u jednjaku izazvat će upale i iritacije te mogu rezultirati simptomima kakvi su žgaravica, bolovi u prsima te krvarenje, kazala je dr. Jennifer Caudle.

No, budući da jednjak nema živce koji upozoravaju na bol i zbog toga što se simptomi ne moraju pojaviti odmah, teško ćete uočiti je li tableta zapela ili nije. 

S vremenom, tableta se može razgraditi te takva nagrizati osjetljivo tkivo jednjaka zbog čega se može javiti i dehidracija. 

Nuspojave lijekova: od blagih simptoma do težih posljedica

Istraživanje objavljeno u Turkish Journal of Gastroenterology utvrdilo je kako svaki lijek može izazvati čir na jednjaku, no dr. Caudle navodi kako neki lijekovi mogu izazvati više štete od drugih. U tu skupinu spadaju lijekovi za osteoporozu, antibiotici te lijekovi protiv bolova koji su dostupni bez recepta. 

Kako bi izbjegli opasne komplikacije prilikom gutanja tablete, najbolje je lijekove popiti s 200 ml vode, a dr. Caudle navodi kako je tablete bolje uzimati u sjedećem ili stojećem položaju nego ležećem. 

Tablete je pametno uzeti 15 minuta prije odlaska u krevet kako bi joj dali dovoljno vremena da se spusti jednjakom, kazala je.

U konačnici, liječnica zaključuje kako neće svaka tableta koju popijete zapeti u jednjaku, no rizik je svakako veći ako pijete tabletu bez čaše vode. 

Zašto nikada ne biste smjeli samoinicijativno lomiti ili rezati tablete

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo