Zdravlje

Zdravlje

Postoji jedno piće zbog kojeg vaša koža ubrzano stari – izbjegavajte

Foto: Shutterstock

Pazite koliko pijete – osim ako u pitanju nije voda.

Kreme, losioni i serumi sigurno jesu dobra pomoć kod održavanja mladolikosti i zdravlja kože, ali ništa neće koristiti ako ne pazimo i što unosimo u organizam.

Na sreću, lako možemo na to utjecati i tako spriječiti rano starenje kože, pojavu bora i mrlja. Zaključiti možemo kako i sami imamo kontrolu nad onim što se događa u organizmu. Voće, povrće, riba, prirodni sokovi, čajevi i puno vode mogu pomoći kod usporavanja starenja kože, ali isto tako postoje napici i namirnice koje će ubrzati proces. 

Prema istraživanjima, jedno od najgorih napitaka koji će uzrokovati starenje kože je alkohol u kojem danas mnogi uživaju u prevelikoj mjeri. U rezultatima studije objavljene u magazinu The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, zaključeno je kako 8 ili više alkoholnih napitaka u tjednu ima potencijal da utječe na izgled kože. To uključuje probleme kao što su podbuhlost, podočnjaci, definirane bore na licu te povećanje krvnih žila koje će postati vidljivije.

Alkohol će dehidrirati kožu

On sigurno nije eliksir ljepote, ali jedna čaša crvenog vina dnevno je OK, a neki čak kažu i – zdrava. No ako započinjete dan s koktelom, a večer završavate s vinom na stolu, a u međuvremenu ste popili i jednu pivu, i tako svaki dan… znajte da ćete primijetiti posljedice. 

Koji su to okidači za akutni napad gihta? Popis stvari koje morate izbjegavati

Jedna od njih je dehidrirana koža, a nutricionistica Amy Goodson navodi kako će koža postati tanja i suha u procesu starenja, ali faktor poput konzumacije alkohola to može ubrzati. Dodaje kako radi efekta dehidracije koža može ubrzano stariti ako se alkohol konzumira svakog dana. 

Može utjecati na san, a manjak sna može utjecati na izgled kože 

Ispijanje alkohola u velikim količinama redovno može postarati kožu prije vremena radi poremećenog sna. U novoj studiji je otkriveno da muškarci koji piju velike količine alkohola imaju više problema sa snom, a upravo manjak sna može voditi i do problema s kožom jer ona neće imati vremena za oporavak i regeneraciju što za kožu predstavlja veliki stres. 
Ovo istraživanje potvrđuje kako uz fizičke znakove starosti radi manjka sna, taj problem može smanjiti sposobnost organizma da se oporavi nakon stresa iz okoline. Takvi stresori su izlaganje suncu, nanošenje kozmetičkih proizvoda, zagađenja iz zraka i dim cigarete.

Crvenilo kože 

Možda ste i sami primijetili kako se nekome zacrveni lici nakon konzumacije alkohola, a prema riječima stručnjaka, to se može dogoditi jer će alkohol utjecati na proširenje krvnih žila ispod površine kože. 

Zimi vam smeta odjeća? Ako ne želite da vas koža svrbi – izbjegavajte ove materijale

Može pogoršati već postojeće probleme kože 

Pretjerana konzumacija alkohola je isto tako povezana s pogoršanjem postojećih stanja kože, Medical News Today navodi kako stanja poput ekcema, psorijaze i rosacee mogu biti pod utjecajem. Američka dermatološka organizacija navodi kako upravo redovna konzumacija alkohola može povećati i šanse da će se kod vas razviti rosacea. 

Na kraju možemo zaključiti da vam čaša vina ponekad u društvu neće naškoditi niti stvoriti probleme u budućnosti, ali važno je paziti koliko alkohola pijemo jer može voditi do raznih problema sa zdravljem pa i kožom.

A. A.

Foto: Shutterstick

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo