Zdravlje

Zdravlje

Pranje ruku nije dovoljno za zaustavljanje zaraze!

Ako ste do sada bili uvjereni kako će vas redovito pranje ruku zaštiti od širenja virusa i bakterija – znajte da ste živjeli u zabludi. Znanstvenici su otkrili kako izbjegavanje sušenja ruku nakon pranja može potaknuti širenje bakterija.

kMeđutim, to nije sve. Razmnožavanju bakterija doprinosi i trljanje ruku tijekom sušenja ispod električnih uređaja. Ljudi često odustaju od sušenja ruku pa ih umjesto toga obrišu u odjeću. Budući da je higijena ruku ključni dio kontrole infekcija, sušenje ruku nakon pranja vrlo je važan dio procesa.

Znanstvenici Sveučilišta Bradford do ovakvog su zaključka došli proučavajući različite metode sušenja ruku, i njihov učinak na prijenos bakterija na druge površine. Spomenute različite metode uključivale su papirnate ručnike, aparate za sušenje ruku koji se temelje na isparavanju, i nove modele uređaja koji brzo raspršuju vodu s ruku pomoću iznimno jakog mlaza zraka.

Iako su naša tijela prirodno “prekrivena“ ne-štetnim bakterijama, one iz drugih izvora, kao što je sirovo meso, mogu preživjeti i na rukama te se lako prenijeti na druge površine, čime se povećava rizik od unakrsne kontaminacije. Kad se ruke operu, broj bakterija na površini kože se smanjuje, ali ne nužno i eliminira. Ako su ruke još uvijek vlažne, bakterije se lakše prenose na druge površine.

undefinedRezultati istraživanja su jasno pokazali da trljanje ruku tijekom korištenje uređaja za sušenje može pridonijeti razmnožavanju bakterija. Kade se ruke trljaju tijekom sušenja, bakterije koje žive unutar kože mogu doprijeti na površinu i prenijeti na druge površine, zajedno s bakterija koje nisu uklonjene kod pranja ruku. Istraživači su otkrili da najučinkovitiji način smanjenja bakterija tijekom sušenja ruku uključuje korištenje papirnatih ručnika. Kad je pak riječ o električnim uređajima za sušenje, model koji brzo skida vlagu s ruku najbolji je za smanjenje prijenosa bakterija na druge površine.

“Dobra higijena ruku treba uključivati temeljito sušenje, a ne samo pranje. Naj-higijenskiji način sušenje ruku je korištenje papirnatih ručnika ili korištenje aparata za sušenje koji ne zahtijevaju trljanje ruku”, poručuju stručnjaci.

Rezultati istraživanja su objavljen u časopisu Journal of Applied Microbiology.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo