Zdravlje

Zdravlje

Prekrižite ruke i ublažite bol!

Ako prekrižite ruke preko prsiju, zbunit ćete mozak te na taj način smanjiti intenzitet boli, tvrde britanski stručnjaci.

U svakodnevnom životu većinom koristite lijevu ruku kako biste dotaknuli predmete lijevo od sebe, a desnu za predmete na desnoj strani. Dijelovi mozga koji “sadrže kartu” desnog dijela tijela i kartu za desni vanjski prostor obično se zajedno aktiviraju.

“No, kada prekrižite ruke preko prsiju ove se karte više ne aktiviraju zajedno te vode do manje učinkovitog značenja procesuiranja – to znači da se stimulansi poput boli percipiraju slabijima“, objasnio je Giandomenico Iannetti iz Odsjeka za fiziologiju, farmakologiju i neuroznanosti University Colleagea u Londonu.

Njegov je tim došao do ovog zaključka tako što je laserom prouzročio milisekundu bolnog podražaja osmorici ispitanika. Ovaj je bolni osjećaj prouzročen bez dodira i centriran na ruku. Zatim su stručnjaci ponovili ovaj korak, no ispitanici su ovaj put prekrižili ruke preko prsiju.

U ovom su slučaju percipirali svoju bol kao blažu, a mjerenje elektroencefalografijom (električnih moždanih odgovora na podražaje) poduprijelo je slabiju percepciju boli.

“Kada se ozlijedimo, možda ne bismo trebali trljati bolno mjesto kako bi bol prošla, nego prekrižiti ruke”, Iannetti je ponudio novi način suzbijanja akutne boli. Njegov se tim nada kako bi ovo otkriće moglo dovesti do razvoja novih lijekova i terapija za smanjenje boli koji će koristiti navedene karte mozga.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo