Premalo sna u adolescenciji vodi do ovisnosti o alkoholu i drogama - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Premalo sna u adolescenciji vodi do ovisnosti o alkoholu i drogama

Premalo sna u tinejdžerskim godinama može biti rano upozorenje na probleme u budućnosti vezane za konzumaciju alkohola i droga te neodgovornog seksualnog ponašanja, zaključak istraživanja prenosi bbc.com.

Američki znanstvenici savjetuju roditeljima da se pozabave lošim navikama spavanja svoje djece kako bi spriječili njihovo neodgovorno ponašanje u budućnosti. Jedno je istraživanje potvrdilo da je kvalitetan san ključ donošenja ispravnih odluka.

“Većina ljudi smatra da nedovoljno sna ne predstavlja velik problem, ali on je odlično upozorenje na probleme koji vrebaju u budućnosti” izjavila je voditeljica istraživanja, prof. Maria Wong.

U časopisu “Alkoholizam” objavljen je rad znastvenika na ovu temu. Analizirani su podaci od strane 6.500 adolescenata u Americi. Pratile su se navike spavanja, korištenja alkohola i droga, a sve to u periodu od osam godina. Ispitanici koji su loše spavali prijavili su najčešće konzumiranje alkohola ili droga.

No, znanstvenici su željeli povezati manjak sna u mladosti s korištenjem opijata u odrasloj dobi, pa se tako ispostavilo da oni koji su prijavili poteškoće sa spavanjem barem jedan dan u tjednu pripadaju skupini onih koji razvijaju spomenute navike kasnije u životu.

Otkrili su da su posljedice veće ukoliko se problemi sa snom javljaju učestalo, ali isto tako zaključuju da svaki dodatni sat sna pruža zaštitu od stvaranja navike pretjeranog konzumiranja alkohola.

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo