Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajete li se? Ovo je 9 tihih znakova koji pokazuju da ne brinete dobro o sebi

Shutterstock

Trzaji ruku i nogu, opća pospanost, ali i popodnevna pospanost neki su od znakova kojima vam tijelo pokazuje kako mu treba pomoć.

Liječnici tvrde kako vam tijelo odašilje “tihe“ znakove kako bi vas upozorilo na to da mu treba više brige, a za thehelathy.com istaknuli su koji su to.

1. Zaboravljivost

Iako se zaboravljivost danas povezuje sa starenjem, dr. Martin G. Bloom navodi kako ona ipak može upozoravati na neke ozbiljnije probleme.

Takva je recimo hormonalna neravnoteža koja može utjecati na kognitivna stanja, a iako je takvo stanje učestalije kod žena, kod žena i muškaraca pak, može se javiti zaboravljivost koja je rezultat neravnoteže probavnih bakterija.

Budući da su probavne bakterije povezane s mozgom, promjena u probavi mogla bi donijeti bistrinu te poboljšati koncentraciju, a pomoći će hrana bogata probioticima.

Nemate želju za seksom? Ovih 15 razloga sigurno će je probuditi…

2. Manjak volje za seksom

Roditeljske obveze ili pak desetljeća u braku, nekim ljudima smanjit će volju za seksom, no ako je ta volja u nekom trenutku nepostojeća, smatra dr. Bloom, možda imate probleme s hormonima.

Hormonalna neravnoteža može voditi i do ozbiljnijih zdravstvenih problema kakve su umor, depresija, povećanje tjelesne težine pa čak i problemi sa srcem.

3. Stres

Bilo da je uzrok posao, obitelj, ljubavna veza ili pak opća zabrinutost, konstantni stres utječe na zdravlje jer podiže razinu hormona kortizola.

Kada su razine kortizola visoke ili neuravnotežene, moguće je da ćete osjećati nagle promjene raspoloženja, ali i da će se javiti aksioznost, depresija ili loša kognitivna sposobnost koje će naposljetku voditi do manjka samopouzdanja, manjka energije te do povećanja frustracije, kazao je dr. Bloom.

U tim situacijama, preporuča liječnik, dobro je započeti brigu za sebe promjenom prehrane.

4. Pospanost

Nesanica, neprestana buđenja tijekom večeri ili kronični osjećaj umora, tvrdi dr. Bloom dovoljan su razlog za posjet liječniku.

Još jedan simptom takvog stanja, apneja je u snu koja stvara dišne probleme te utječe na sam ciklus sna. Osim toga, može uzrokovati i visok krvni tlak, povećanje tjelesne težine te srčane bolesti.

“Kako starimo tako i razine hormona postaju neuravnotežene te kao takve utječu na kvalitetu sna”, smatra liječnik.

5. Trzaji mišića

Dr. Adonis Maiquez upozorava kako učestaliji trzaji mišića mogu označavati manjak magnezija u tijelu koji tijekom vremena može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Manjak magnezija može dovesti do aritmije srca koja može uzorkovati srčani udar te trenutnu smrt, tvrdi liječnik.

Kako bi povećali količinu magnezija u tijelu liječnik preporuča konzumaciju hrane bogate magnezijem kakvi su bademi, sjemenke bundeve te banane.

6. Peckanje u rukama i nogama

Povremeno peckanje u rukama i nogama normalno je, no ako se peckanje javlja učestalo, moguće je da vam tijelu manjka vitamina B12.

Kada taj nedostatak postane kroničan, mogu se javiti anemija i neurološke bolesti.

7. Suha koža

Manjak masnih kiselina očituje se u suhom izgledu kože, tvrdi dr. Janet Prystowsky.

A osim što ćete kožu tretirati prikladnim kremama, trebali bi i svojoj prehrani dodati zdravih masti, a njihov izvor mogu biti avokado,orasi, masline i drugo.

8. Prištevi i akne

Iako ovakve promjene na koži uzrokuje genetika te hormoni, i stres je jedan od uzročnika, tvrdi dr. Joshua Zeichner.

Dokazano je kako je stres na poslu ili u školi, tijekom ispitnih rokova, povezan s pogoršanjem akni, tvrdi.

S druge pak strane, prevelika količina šećera i hrane sa škrobom spadaju u uzročnike prišteva jer povećavaju razinu šećera u krvi te tako potiču upale. Dakako, među tu skupinu spada i mlijeko te popratni proizvodi.

9. Popodnevni umor

Dr. Tania Dempsey smatra kako popodnevni umor može biti posljedica konzumacije krivih namirnica. Naime, ako za ručak jedete hranu koja se temelji na kruhu, on će trenutno povećati razinu šećera u krvi, a zatim će je za nekoliko sati drastično smanjiti.

Zbog toga će se javiti pospanost nedugo nakon obroka.

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo