Zdravlje

Zdravlje

Primijetili ste krv u stolici? Svakako o tome obavijestite svog liječnika!

Foto: Shutterstock

Što prije se javite liječniku – to je pravilo broj jedan ako vam stolica izgleda krvavo.

Krvarenje iz debelog crijeva (rektalno), bilo da se krv pojavljuje sama ili sa stolicom, može biti izazvano različitim poremećajima i bolestima od kojih su neke opasne po život.

Ipak, istraživanja pokazuju da mnogi pacijenti ne traže liječničku pomoć zbog rektalnog krvarenja jer je ono u većini slučajeva oskudno i kratkotrajno. No liječnici upozoravaju da se rektalno krvarenje nikad ne smije smatrati bezopasnim i slučajnim.

Alarm za bolest

Premda se krvarenje može pojaviti zbog relativno “bezazlenih” uzroka – to su, primjerice, prejako pritiskanje pri obavljanju nužde zbog konstipacije (zatvora) i tvrde stolice; hemoroidi (proširene vene na samom kraju debelog crijeva) te divertikuli (“kesice” na sluznici debelog crijeva), krvarenje može biti izazvano i puno “težim” stanjima. Među njima su čir na želucu i dvanaesniku, polipi, tumori želuca i crijeva, zapletaj crijeva, upalne crijevne bolesti (npr. ulcerozni kolitis i Crohnova bolest), kronični hepatitis, ciroza jetre, bolesti krvi (npr. hemofilija), dizenterija, prekomjerno uzimanje protuupalnih lijekova…

Što je zabranjeno jesti ako imate čir na želucu ili gastritis

Prikriveno krvarenje

Krvarenje iz gornjih dijelova gastrointestinalnog sustava (želudac i tanko crijevo) najčešće daje stolici crnu boju, a krvarenje iz donjih dijelova, pretežno debelog crijeva, uglavnom se pojavljuje kao svježa, crvena krv u stolici. No, često se događa da krvarenje ne možemo sami primijetiti – riječ je o prikrivenom, tzv. okultnom ili mikroskopskom krvarenju koje nije vidljivo jer se odjednom gube vrlo male količine krvi, pa se oboljeli jave liječniku tek kad se s vremenom pojavi slabokrvnost (anemija).

I vidljivo rektalno krvarenje nerijetko je praćeno anemijom, ali i različitim probavnim tegobama (promjene u ritmu stolice, bolovi u trbuhu, nadutost, zatvor ili proljev, povraćanje), gubitkom tjelesne težine i povišenom temperaturom.

Točnu dijagnozu može postaviti samo liječnik nakon laboratorijskih pretraga krvi i stolice te detaljnog gastroenterološkog pregleda u kojemu je osobito važna kolonoskopija (pregled debelog crijeva iznutra pomoću kamere).

Kolonoskopija – tko, zašto i koliko često bi trebao ići na ovaj pregled? 

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo