Zdravlje

Zdravlje

Provjerite imate li osteoporozu – preko 90 posto dijagnosticiranih su žene

Shutterstock

U tijeku je provođenje probira na gustoću kostiju.

U tijeku je provođenje probira na gustoću kostiju u organizaciji Hrvatskog društva za osteoporozu i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a u sklopu javnozdravstvene kampanje Aktivno za zdrave kosti.

Akcija probira odvija se svakog ponedjeljka i srijede u prostoru Hrvatske udruge za osteoporozu, Kruge 44, a probiru je do sada pristupilo 140 Zagrepčanki i Zagrepčana. Akcija probira provodit će se do kraja godine, a zainteresirane građane pozivamo da se predbilježe za pregled na broj telefona 091 2332 723.

Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju na važnost prevencije i rane dijagnostike osteoporoze a posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kad je većina kroničnih bolesti pa tako i osteoporoza, stavljeno u drugi plan.

U 2020. godini u Hrvatskoj je evidentirano ukupno 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90 % dijagnosticiranih su žene.

Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini preminule su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti. Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem.

Rezervirajte svoj termin za pregled gustoće kostiju i budite aktivni za zdrave kosti!

Ako želite jake i zdrave kosti, ovo su namirnice koje morate uključiti u prehranu

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo