Radiofrekventna ablacija suzbija bol kod metastaza

pregled, bolnica, lijecnik, stetoskop

Ova minimalno invazivna metoda terapije kod malignih oboljenja izvodi se bez potrebe hospitalizacije bolesnika i značajno ublažuje bolove kod osoba čiji je rak metastazirao na kosti. Na ovaj se način ograničava upotreba jakih narkotika s ciljem olakšanja boli.

Procjenjuje se kako između 30 i 70 posto osoba koje imaju rak razviju metastaze u kostima koje uzrokuju izrazitu bol. Trenutno dostupne metode suzbijanja boli ovim bolesnicima ne mogu puno pomoći. Mnogi trebaju veće doze narkotika kako bi donekle uspjeli ublažiti svakodnevne bolove.

Radiofrekventna ablacija (ili paljenje radiovalovima) koristi toplinu kako bi uklonila (doslovce ubila) stanice raka, a često se primjenjivala kod tumora jetre, bubrega i pluća. Sada je istraživanje objavljeno u časopisu Cancer pokazalo kako je ova metoda također uspješna kod pacijenata s metastazama na kostima.

"Jasno je kako se poboljšani palijativni tretmani moraju identificirati kako bi se dotaknula potreba mnogih pacijenata s ovim problemom. RFA je širokodostupna, pokriva ju [američko] osiguranje i može biti izvedena bez hospitalizacije. Često dopušta povećanu interakciju pacijenta s bližnjima jer smanjuje upotrebu jakih narkotika koji ih inače ostavljaju ošamućenima", tvrdi doktor Damian Dupuy, čelnik studije. Dodao je kako se ova metoda može izvesti nekoliko puta.

Istraživači su pregledali 55 pacijenata s bolnim metastazama na kostima. Svaki je podvrgnut radiofrekventnoj ablaciji tumora, a ocijenili su razinu boli prije postupka, zatim svaki dan poslije, kroz razdoblje od dva tjedna, te nakon tri mjeseca.

Dokazana je statistički značajno olakšanje kada je u pitanju intenzitet i ozbiljnost boli. Najviše je pozitivnih rezultata bilo zamijećeno mjesec dana nakon postupka, a čak se i raspoloženje pacijenata poboljšalo.

"Znamo kako je radiofrekventna ablacija učinkovita terapija za rak kada operacija nije opcija. Ona nudi potencijalne prednosti nad drugim metodama jer je uništenje stanica trenutno, a provodi se pod lokalnom anestezijom bez potrebe hospitalizacije bolesnika. Ona predstavlja značajni korak naprijed u ovladavanju boli ovih pacijenata", tvrdi Damian Dupuy.

Radiofrekventna ablacija je alternativa bolesnicima koji su prethodno prošli terapiju zračenjem i dosegnuli maksimalan broj doza zračenja, međutim još uvijek osjećaju jaku bol. A takvih je osoba zaista puno. Onkolozi sada imaju još jedno rješenje u postupku ublažavanja boli.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!