Rak vrata maternice - niti jedna žena ne mora umrijeti od ove bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rak vrata maternice – niti jedna žena ne mora umrijeti od ove bolesti

Foto: Shutterstock

Prosječna životna dob žena koje obolijevaju od raka vrata maternice danas je niža nego prije nekoliko desetljeća. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva oko 350 žena, a od posljedica bolesti umire ih oko 100 žena. Najčešće obolijevaju žene između 45. i 50. godine života.

Ove subote se održava tradicionalna javno zdravstvena kampanja 10.Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice na Cvjetnom trgu u Zagrebu i brojnim gradovima diljem Hrvatske.

Adolescentsko doba je najkritičniji period

Unatrag dvadesetak godina glavnim pokretačem ovog malignog procesa se navodi dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice uzrokovana infekcijam pojedinih genotipovima humanog papiloma virusa (HPV-a) za koje je danas dostupno i cjepivo koje je najučinkovitije ako se primijeni prije izlaganja infekciji HPV-om, tj. Prije prvog spolnog odnosa. Iako su sve spolno aktivne osobe u rizičnoj skupini, mlada populacija ipak je najviše pogođena nedostatnim i neprovjerenim informacijama kako o spolnim odnosima tako i o infekciji HPV-om.

Smatra se kako je oko 60 % spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom, te da je adolescentna dob najkritičniji period za stjecanje infekcije. Oko 30 posto adolescenata u svijetu je inficirano ovim virusom.

Unatoč relativno jednostavnoj, brzoj i pouzdanoj dijagnostici te svim saznanjima o njegovom nastanku, liječnici još uvijek nisu zadovoljni razinom edukacije žena i sve večim brojem oboljelih.

U Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena, a 35% oboljelih izgubi bitku s ovom bolešću.

“Na našu veliki žalost, veliki  postotak žena, unatoć svim apelima, ne dolaze na redovne ginekološke preglede, a to se posobno odnosi na one koje ulaze u menopauzu ili žive u rurlanim područjima zemlje” napomine Jadranka Belan Žuklić, dr. med., specijalistica ginekologije i porodništva Poliklinike Eljuga te dodaje kako se u Hrvatskoj prije 5 godina počeo provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, kada se svake 3 godine pozivaju sve žene u dobi  od 25 do 64 godine na besplatan Papa test.

Načini prevencije raka vrata maternice

Postoje primarna i sekundarna prevencija. Primarna podrazumijeva mjere zaštite od čimbenika, a na prvom su mjestu onkogeni HPV-ovi koji se prenose spolnim putem. Edukacija adolescenata je također važan dio zaštite. Sekundarna prevencija podrazumijeva otkrivanje raka na ginekološkom pregledu primjenom metoda dijagnostike kao što su Papa test, kolposkopija ili biopsija. Kolposkopija se izvodi jednostavno i potpuno bezbolno tijekom uobičajenog ginekološkog pregleda. Osjetljivost kolposkopije u otkrivanju CIN promjena je približno kao i Papa testa (60-80 %), međutim kada se primijene zajedno, pouzdanost raste na preko 90 %.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

“U sljedeću subotu održava se tradicionalna javno zdravstvena kampanja  10.Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice na Cvjetnom trgu u Zagrebu i brojnim gradovima diljem Hr.I s ovom kampanjom Hrvatska liga protiv raka obilježava 50.-tu obljetnicu svog uspješnog rada i djelovanja. Siguran sam da je ova kampanja  potaknula brojne žene na odlazak na ginekološke preglede prilikom kojeg je otkriven rak vrata maternice u početnom, izlječivom stadiju bolesti, naglašava prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka te dodaje kako je isto  tako uvjeren da je ova kampanja doprinijela da zdravstvene vlasti pokrenu Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice i uvrste u kalendar cjepivo protiv HPV-a koji je glavni uzročnik ovog sijela raka. “, sa ponosom naglašava prof. Eljuga te dodaje: “Isto tako sam uvjeren da je ova kampanja doprinijela da zdravstvene vlasti pokrenu Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice i uvrste u kalendar cjepivo protiv HPV-a koji je glavni uzročnik ovog sijela raka.”

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo