Zdravlje

Zdravlje

Riješite se glavobolje brzo i učinkovito

Foto: shutterstock

Stručnjaci upozoravaju kako postoji čitav niz različitih glavobolja, koje su danas najčešće uzrokovane stresom i promjenom vremena.

Svim vrstama glavobolja zajednička je jedna stvar, a to je da čovjeka onesposobe za obavljanje svih dnevnih obaveza. Na sreću, postoji i jednostavno rješenje.

Uzroci glavobolja koje jednostavno alarmiraju da tijelu nešto nije po volji i ne smatraju se bolešću, različiti su kao što su različiti njihovo trajanje, intenzitet i područje boli.

Glavobolju mogu uzrokovati i suhi zrak, sve češća osjetljivost na promjene vremena, buka, umor očiju uslijed stalnog boravka pred kompjuterom, povišeni tlak, alergije, kosa podignuta u rep, pretjerana konzumacija alkohola ili pak cigarete.

Kako spriječiti glavobolju?

Bilo bi dobro izbjegavati buku i sve što nas čini nervoznima, redovito provjetravati prostorije u kojima boravimo, a pogotovo one uredske, voditi računa o vlažnosti zraka, te što više vremena provoditi u prirodi i na svježem zraku. I naravno, izbjegavati nikotin i alkohol.

A ako je već počela i neugodna glavobolja prijeti da će nam pogoršati dan i obavljanje svega što smo naumili, postoji nekoliko trikova za samopomoć:

  • masirajte bolno mjesto kružnim pokretima, počevši od sljepoočnica
  • položite hladan oblog na područje boli, držite ga nekoliko minuta i ponovite postupak
  • istuširajte se naizmjenično toplom i hladnom vodom ili se jednostavno umijte hladnom vodom (što vrijedi i za dane kada vas ne muči glavobolja)
  • umasirajte nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina, mente ili lavande na sljepoočnice, čelo i zatiljak
  • popijte čaj od lipe i odoljena ili onaj koji u svojoj mješavini sadrže mentu, matičnjak ili kadulju

Kao odlična preventiva i način da se neugodne glavobolje pokušaju izbjeći preporučljivo je redovito primjenjivati tehnike opuštanja, boraviti u sauni i barem jednom tjedno priuštiti si toplu (ne prevruću!) kupku u ugodnom ambijentu, upotpunjenu mirisnim solima koja će opustiti i tijelo i dušu.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo