Zdravlje

Zdravlje

Smanjimo troškove dijabetesa koji godišnje “pojede” čak 2.5 milijarde kuna!

Šećerna bolest poprimila je razmjere pandemije – 415 milijuna ljudi u svijetu ima dijabetes, a do 2040. godine broj oboljelih mogao bi se povećati na 642 milijuna, upozorava Međunarodni dijabetički savez (IDF) u najnovijem izdanju Dijabetičkog atlasa (Diabetes Atlas) koji je objavljen 12. studenoga 2015.

Broj dijabetičara neprestano se povećava zbog “urbanog” načina života. Naime, 90% oboljelih ima dijabetes tipa 2 čiji su “okidači” debljina, nepravilna prehrana i premalo tjelesne aktivnosti.

IDF procjenjuje da se usvajanjem zdravih životnih navika može spriječiti ili odgoditi do 70% slučajeva nastanka dijabetesa tipa 2

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje zbog nemogućnosti da tijelo proizvodi ili koristi inzulin, hormon gušterače koji je nužan za pretvaranje glukoze u energiju. Bez inzulina, razina šećera u krvi raste. Ako se šećer ne regulira, uzrokuje oštećenja organa i tkiva, što može izazvati komplikacije: srčani i moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoću, amputaciju udova.

Često tek s pojavom komplikacija osobe s dijabetesom saznaju za svoje oboljenje. Naime, dijabetes tipa 2 godinama može biti “prikriven” bez izraženih simptoma kao što su žeđ, učestalo mokrenje i gubitak na tjelesnoj težini.

Mijenjajmo pravilo polovice

Procjenjuje se da svaki drugi dijabetičar ne zna da je bolestan. Takozvano je to pravilo polovice koje ima razoran učinak ne samo na kvalitetu života oboljelih, nego i na zdravstveni sustav i cjelokupno društvo.

Pravilom polovice tumači se: od ukupnog broja oboljelih samo je pola otkriveno. Od onih koji su otkriveni samo pola njih dobiva skrb, a od tog broja otprilike polovica postiže ciljeve liječenja. Od oboljelih kod kojih su postignuti ciljevi liječenja tek polovica nema komplikacije uzrokovane dijabetesom.

Broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 u Hrvatskoj premašuje 417.000. Od tog broja 58% oboljelih je otkriveno, a tek 7,4% njih živi bez komplikacija

IDF procjenjuje da će troškovi liječenja dijabetesa u svijetu za 2015. iznositi 673 milijarde američkih dolara.

U Hrvatskoj na liječenje dijabetesa HZZO godišnje utroši oko 2.5 milijarde kuna ili 11,5% svog budžeta. Najveći dio troškova (86%) odnosi se na liječenje komplikacija, a svega 9% na antidijabetičke lijekove.

Dobro reguliran šećer – najzdravije i najjeftinije rješenje

Istraživanja su pokazala da bi se ranijim postavljanjem dijagnoze (prije nego se pojave komplikacije) i intenziviranim pristupom liječenju (bolja regulacija tlaka, šećera i kolesterola) troškovi liječenja dijabetesa tipa 2 u Hrvatskoj u deset godina mogli smanjiti za 2 milijarde kuna, sa značajnim uštedama već u prvoj godini primjene takvog pristupa liječenju, a šanse bolesnika za dulji život bez komplikacija povećale bi se čak 340%.

Doznajte svoj rizik od dijabetesa 

Ordinacija.hr u suradnji sa Zagrebačkim dijabetičkim društvom organizira događanje na Svjetski dan šećerne bolesti 14. studenoga, na Cvjetnom trgu od 9 do 16 sati, pod pokroviteljstvom zagrebačkoga Gradskog ureda za zdravstvo.

U akciji čiji je glavni sponzor Novo Nordisk, a partneri MEDiLAB, JAMI, Cacao group i Delicia, građani će moći besplatno izmjeriti šećer i krvni tlak te razgovarati s endokrinologinjom dr. sc. Majom Berković Cigrovski, kliničkom nutricionistkinjom doc. dr. sc. Darijom Vranešić Bender i psihologinjom mag. psych. Ivonom Poljak.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo dijelit će jabuke i mandarine za zdrav doručak.

U akciji sudjeluju i Nenad Šimunko, prvi čovjek u svijetu s dijabetesom koji je završio natjecanje u triatlonskoj disciplini trostruki Ironman i član tima Novo Noridisk, te poznati glumac Željko Königsknecht s kolegama.

Zagrebačko dijabetičko društvo predstavit će projekt Obiteljski kamp za djecu dijabetičare, a u suradnji s javnozdravstvenim programom “Petica – igrom do zdravlja” održat će se radionice i vježbe za djecu na temu pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti kod djece, uz maskote Njumi i Njami.

Akciju portala Ordinacija.hr podržava Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo