Zdravlje

Zdravlje

Spriječite bol u leđima zdravim navikama

Razne ozljede, ali i stečena stanja i infekcije odgovorne su za neugodnu bol u leđima. Važno je razumjeti kako je bol u leđima simptom medicinskog stanja, a ne dijagnoza sama po sebi jer mnoge tegobe i bolesti mogu dovesti do boli.

Tu se ubrajaju skolioza, koja podrazumijeva rotacijska iskrivljenja i deformacije kralježnice, a bol uzrokuje tek u zreloj dobi, razni oblici artritisa, reumatoidni artritis, ankilozni spondilitis i stenoza kralježnice. Iako osteoporoza sama po sebi nije bolna, može uzrokovati bolne frakture kralježaka.

Problemi mehaničke prirode nastaju zbog određenog kretanja kralježnice ili zbog načina na koji se osjećate kada se vaša kralježnica kreće na određeni način. Posljedica “krivog kretanja” je bol. Drugi mehanički uzroci boli u leđima uključuju grčeve, napetost u mišićima i slamanje diskova.

Drugi uzroci boli u leđima mogu biti trudnoća, bubrežni kamenci i infekcije… Što god bilo u pozadini vaše boli, posjetite liječnika kako biste dobili odgovarajuće liječenje i suzbili bol. U međuvremenu probajte ispraviti neke navike kojima pogoršavate simptom boli.

Mudro odaberite madrac

Iako o dobrom madracu razmišljamo tek kada se jave problemi s kralježnicom ili leđima, stručnjaci savjetuju da vaš “prvi” madrac bude visoke kvalitete. Ako se budite umorni, ukočeni i bole vas leđa ili vrat, lako je moguće da imate krivi madrac. Odaberite krući i tvrđi koji će bolje podupirati vaše mišiće i kralježnicu.

Madrac ne bi smio biti ni premekan ni pretvrd kako bi mogao spriječiti svijanje tijela ili “tonjenje” i omogućio pravilno držanje tijela po noći. Kakav god odabrali, jedno je sigurno: morat ćete ga promijeniti nakon deset godina!

Sjedite uspravno

Najveća greška kod našeg država precrtava se na sjedenje. Najudobnije je pogrbljeno se zavaliti u fotelju, nagnuti se na jednu stranu ili se ispružiti na dvosjedu, no time nimalo ne pomažete svojoj kralježnici, pogotovo ako već osjećate bolove.

Sjednite uspravno, ispravite leđa i poduprite ih jastučićem kako bi se težina pravilno distribuirala. Inzistirajte na ergonomskom stolcu u uredu – ipak a njemu provedete najveći dio svoga dana.

Stvar je u nogama

Osim što vaše držanje može utjecati na bol u leđima i vaša stopala mogu biti odgovorna. Javite se ortopedu koji će ih pogledati i analizirati način na koji hodate – nepravilan gaz može dovesti do bolova u leđima. Tu će vam pomoći ortopedski ulošci, ali i fizikalna terapija može biti od velike pomoći.

Cipele

Vrsta cipela koje nosite izrazito je bitna. Osim što savršeno krojene cipele mogu apsorbirati pritisak i “šokove” s vašeg tijela, one utječu na vašu ravnotežu i raspodjelu težine. Loše odabrane cipele odrazit će se na vaše držanje i mogu se javiti nepravilnosti stopala. Ovo je vrlo poznato pripadnicama ljepšeg spola koje u mnogim slučajevima radije biraju estetski privlačniju obuću nego onu udobniju.

Stavite zdravlje na prvo mjesto. Visoke pete najčešći su uzročnik bolova u zglobovima, a jedna od opasnijih posljedica je i pojavljivanje artritisa, osteoartritisa ili plantarnog fascitisa.

Cipele s visokom petom usmjeravaju težinu tijela unaprijed i kao rezultat toga leđa se uvijaju što može boljeti. No nisu samo dame na meti bolova zbog loših cipela.

Muškarcima se ne preporučuje nošnja malih cipela jer one mogu utjecati na stražnju ložu noge, koja će se više stiskati, a na kraju će poremetiti pravilan rad kukova.

Nemoje se “parkirati” ispred TV-a

“Provođenje vremena ispred TV-a ili za računalom je u redu ako se
radi o kratkom razdoblju, no, duže razdoblje sjedenja, u kojem su satima
pogrbljeni u jedno te istom položaju može biti ozbiljno štetno za
njihovo zdravlje”, upozorio je dr. Hayden Thomas, glasnogovornik Udruge
kiropraktičara.

Objasnio je kako dugo mirovanje uzrokuje krutost mišića u vratu,
rukama i leđima te u konačnici bolove. Jednako tako, pogrbljeni položaj
pojačava količinu sile koja pritišće kralježnicu. S vremenom, ova
povećana sila može biti uzrok umora mišića uz kralježnicu te tako
dovesti do boli ili čak ranih degenerativnih promjena.

Uživajte!

Ako vas muči mišićnoskeletalna bol, išijas ili sindrom piriformisa (kruškolikog mišića), topla kupka može olakšati vaše bolove. Odvojite vremena za kupku dva do tri puta dnevno, no osobe koje boluju od multiple skleroze ne bi smjele probati s ovom preporukom.

Previše vremena koje vaš tinejdžer provede ispred TV-a ili računala može sa sobom povući bol u leđima, vratu i ramenima ili pak glavobolje, upozoravaju stručnjaci.

Fizio pojas dr. Hoa

Imate oštećen disk? Noću ne možete spavati i normalno se kretati zbog bolova u leđima? Ukočite se kada podižete svoju bebu? Ozlijedili ste leđa baveći se sportom? Specijalist za lumbalne probleme dr. Michael Ho ima pravo rješenje za vas: revolucionarni novi proizvod koji pomaže muškarcima i ženama da se oslobode mučne boli u leđima već nakon 20 minuta nošenja pojasa. Klinički dokazan fizio pojas možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa (Fizio pojas Dr.Ho).

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo