Spriječite simptome alergije na ambroziju jednostavnim trikovima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Spriječite simptome alergije na ambroziju jednostavnim trikovima

Ambrozija je danas poznata pod nazivima kao limundžik, fazanuša, pelinolisna ambrozija, a to je samonikla biljka s prostora južnih predjela Sjeverne Amerike.

Stručnjaci Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar ističu kako je u Europu unesena sredinom 20. stoljeća prilikom razmjene i trgovine u sjemenu lucerne, pšenice i crvene djeteline. Ova biljka je prilagodljiva, plodonosna i otporna.

Raste uz putove, duž vodotoka, željezničke pruge, nasipe, na neobrađenim poljoprivrednim zemljištima, zapuštenim vrtovima i gradilištima, a najčešći je korov u kukuruzu, soji, suncokretu, šećernoj repi i povrtnicama. Procjenjuje se da će klimatske promjene i disperzija sjemena ambrozije dodatno povećati koncentraciju peludi ambrozije u zraku četiri puta do 2050. godine, piše na internetskim stranicama Nastavnoga zavoda.

Ambrozija raste od sredine srpnja pa sve do kasne jeseni. No, kao što je vidljivo na peludnom kalendaru, pelud ambrozije najviše se širi od sredine kolovoza do sredine rujna. Zato je to doba kada biste najviše trebali pripaziti kamo idete na izlete u prirodu i kolika je razina opasnosti od širenje ambrozije na kojem području. Na stranicama Zavoda možete vidjeti točnu statistiku mjerenja peludi za svaki grad na području kontinentalne Hrvatske

Peludne alergije ili alergijski rinitis – kako si pomoći?

Kako prevenirati alergijske reakcije

Sredinom kolovoza je širenje peludi ambrozije najjače pa se zato preporučuje što manje mogućih kontakata s tom biljkom. Uglavnom raste na prostoru kontinentalne Hrvatske, pa zato brojni liječnici preporučuju da što češće odlazite na mjesta uz more gdje je rasprostranjenost slabija.

Izbjegavajte vrste ambrozije na koju ste alergični: Postoji više od 50 vrsta, a ako imate alergiju, moguće je da ste alergični samo na jednu određenu vrstu. Posjetite liječnika i napravite pretrage kako biste otkrili o kojoj se vrsti točno radi.

Pratite peludni kalendar: Na internetskim stranicama Zavoda dr. Andrije Štampara nalazi se peludni kalendar koji točno prikazuje u koje doba rastu određene vrste peludnih biljaka.

Promijenite odjeću nakon izlaska: Prilikom svake šetnje za vrijeme sezone ambrozije promijenite odjeću kako se pelud ne bi zadržala na tkanini i izazivala alergijske reakcije. Također, odmah ju operite.

Očistite psa: Ako pas većinu vremena provodi s vama u kući ili stanu, operite ili počešljajte svaki put nakon šetnje jer bi se peludne čestice mogle održati i na njegovim dlakama

Razgovarajte s liječnikom: Prvo napravite pretrage kako biste bili sigurni jeste li alergični i na što točno. Liječnik će vam prepisati lijekove, uglavnom antihistamine kojima se ublažavaju simptomi alergije. Također, postoje i imunoterapije koje jačaju obrambeni sustav organizma.

Ublažite simptome: Simptomi su uglavnom slični prehladi, no ponekad znaju biti intenzivniji. Koristite sprejeve za nos, kapi za oči, sirupe za grlo, a nemojte zaboraviti i prirodne lijekove poput meda i limuna koji ublažavaju upale i crvenilo.

Morska bolest – evo kako je prevenirati i ublažiti

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo