Zdravlje

Zdravlje

Što sadrži cjepivo protiv gripe?

Ovogodišnje cjepivo se sastoji od dijelova virusa gripa A, B i H1N1.

Ove je godine osigurano 650 000 doza cjepiva protiv gripe, namijenjeno osobama s kroničnim bolestima koje su pod povećanim rizikom za razvoj komplikacija gripe, uključujući sve osobe starije od 65 godina te osobe koje dolaze u kontakt sa onima za koje gripa predstavlja opasnu prijetnju za zdravlje, tj. zdravstvene djelatnike u kontaktu s bolesnicima.

Cjepivo protiv gripe koje će se koristiti u ovoj zimskoj sezoni je jednako kao i sezonska cjepiva s kojima se svake godine cijepe stanovnici Hrvatske. Cjepivo se sastoji od dijelova dva virusa gripe A i dijelova virusa B. U ovogodišnjem sezonskom cjepivu su, pored virusa AH3N2 i B virusa i dijelovi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju 2009. i 2010. godine, jer se očekuje da će ovaj virus dominirati i u ovoj sezoni.

Ovakvo se predviđanje pokazalo posve točnim u sezoni gripe na južnoj hemisferi, koja je upravo završila, te se očekuje da će jednaka kombinacija virusa ove zime uzrokovati gripu na sjevernoj hemisferi. Ukoliko jednog od tri soja virusa gripe ne bi bilo u sezonskom cjepivu, djelotvornost cjepiva bi bila značajno umanjena.

Gripa u Hrvatskoj

Do 24. prosinca 2010. godine, u Hrvatskoj je iz 22 uzorka brisa nazofarinksa osoba koje imaju kliničku sliku gripe dokazan virus gripe A/H1N1. Kod svih uzoraka na kojima je provedena subtipizacija virusa, identificiran je pandemijski soj. Kod dvoje oboljelih razvila se teška klinička slika s potrebom za intenzivnim liječenjem, koja je kod jednog bolesnika dovela do komplikacija bolesti i smrtnog ishoda. Smatra se da je pandemijska svinjska gripa prevladala nad sezonskom gripom, te se svi budući oblici gripe smatraju svinjskom, ukoliko se ne dokaže suprotno.

Vaše mišljenje

U nedavno provedenoj mini anketi na portalu Ordinacija, u kojoj je sudjelovalo 188 osoba, čak 88,8 posto je izjavilo kako se ove sezone neće cijepiti protiv gripe. Tek se 2,7 posto ispitanika priprema cijepiti, dok se 4,3 posto već cijepilo protiv gripe, a isti je postotak osoba neodlučan.

Simptomi gripe H1N1

Najčešći simptomi gripe tipa H1N1 su tjelesna temperatura iznad 38 stupnjeva Celzijusa, glavobolja, bolovi u mišićima, kašalj, otežano disanje, pritisak u prsima, nagon na povraćanje i dezorijentacija u prostoru.

Mjere zaštite

Preporučljivo je redovito i učestalo pranje ruku, osobito nakon boravka u javnim prostorima, kao što su npr. sredstva javnog prijevoza, toplom vodom i sapunom ili vlažnim dezinfikacijskim maramicama; čišćenje radnih ploha, stolova, tipkovnica, kvaka; korištenje jednokratnih papirnatih maramica prilikom kašljanja i iskašljavanja.

Građanima se također savjetuje:

  • izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorijama
  • provođenje higijenskih navika: učestalo pranje ruku sapunom i tekućom vodom, izbjegavanje čestog dodirivanja rukama područja oko očiju i usta
  • zdravu prehranu
  • unos dovoljnih količina tekućine
  • bavljenje fizičkim aktivnostima
  • najmanje jedan metar udaljenosti od osobe koja ima simptome gripe

U slučaju pojave simptoma nije potreban odlazak liječniku, nego ostanak kod kuće, smanjenje kontakta s drugim osobama do prolaska simptoma, te pridržavanje svih gore navedenih preporuka.

Posjet liječniku preporuča se u slučaju težih simptoma, kao što su: otežano disanje, bol u prsima, dezorijentiranost, uporno povraćanje i slično.

Više informacija dostupno je na web stranicama: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, portal Gripa.hr i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo