Što točno vašem organizmu rade katran i nikotin u cigareti? Evo objašnjenja liječnika - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što točno vašem organizmu rade katran i nikotin u cigareti? Evo objašnjenja liječnika

Foto: Shutterstock

Kako dim cigareta utječe na nepušače upitali smo dr. sc. Gzima Redžepija, dr. med., internista-pulmologa (KBC Zagreb-klinika za plućne bolesti Jordanovac) i predsjednika upravnog odbora zaklade „Hrvatska kuća disanja“. Evo što nam je odgovorio…

Duhanski dim sadrži preko 4000 kemijskih spojeva, od kojih je velik broj štetan po zdravlje. Sadrži teške metale, 200 otrovnih plinova i preko 50 kancerogenih tvari. Dim cigareta utječe na sve oko nas, ako boravite u zadimljenom prostru onda osjećamo miris dima i ovisno o duljini boravka i izloženosti dimu moguće je na površini kože i glatkih predmeta nakupljanje sloja masnih naslaga u obliku manjih kapljica ( na početku bezbojna a kasnije žućkasta ljepljiva tekučina sastavljena od svih elemanta koje sadrži cigareta pojačano još s učinkom pirolize odnosno izgaranjem duhanskih proizvoda).

Posebno su ugrožene osjetljive osobe na duhanski dim i djeca. Izlaganje duhanskom dimu u prvih 18 mjeseci života povećava rizik obolijevanja dišnih putova i do 60%, a boravak u zadimljenom prostoru odgovoran je za česte upale srednjeg uha i za dvostruko češće respiratorne simptome prije 5. godine života.

Svaka supstanca koja se nalazi u duhanu ili duhanskom dimu ima manji ili veći štetni učinak, a koji se kumulativno povećava zbog njihovog zajedničkog djelovanja, ali svaka na djeluje po nekom drugom mehanizmu i zahvaća različite sustave i načine djelovanja:

Nikotin:

Može djelovati kao stimulator ili sedativ, što zavisi od pušačkog staža i količine ispušenih cigareta ili nekog drugog pripravka o duhana. Nakon izlaganja nikotinu, tijelo počinje lučiti hormon adrenalin koji povisuje krvni pritisak, ubrzava srčani ritam i disanje, dolazi do naglog otpuštanja glukoze u krv, gušterača smanjuje lučenje inzulina, tako da pušači imaju uvijek blago povišen šećer u krvi, što dovodi do poremećaja metabolizma i gubitka apetita. Veće doze nikotina imaju sedativan učinak (pad koncentracije i sposobnosti pamćenja).

Katran:

Ljudi puše zbog djelovanja nikotina na mozak, a umiru od posljedica koje izaziva katran. Katran je proizvod suhe destilacije lišća duhana i tijekom uvlačenja duhanskog dima kondenzira se u ljepljivu, sirastu masu u plućima. To je visokokancerogena materija. Osoba koja dnevno puši jednu kutiju cigareta, na godišnjem nivou prelijeva jednu šalicu katrana po svojim plućima.

Ugljični monoksid:

To je otrovni plin, bez boje, mirisa i okusa. Izaziva ubrzan rad srca i uzrokuje nedostatak zraka, veže se za eritrocite i ometa normalan prijenos kisika kroz krv. Krv pušača s dužim pušačkim stažom ima do 15% ugljičnog monoksida umjesto kisika.
Amonijak: To je otrovan plin, neugodnog mirisa, pojačava nikotinsku zavisnost, pušača čini podložnijim virusnim infekcijama.

Benzen:

Bezbojan, aromatski ugljikovodik kancerogena je tvar koja se dovodi u vezu s nastankom leukemije.

Kadmij:

Visoko otrovan metal koji oštećuje bubrege, jetra, mozak, izaziva visok krvni tlak.

Olovo:

Otrovan teški metal koji izaziva oštećenje bubrega, mozga, živčanog sustava i krvi (eritrocita). Kod beba i male djece izaziva razvojne deformacije i probleme s učenjem.

Ukoliko pušite u blizini svoje djece ona će do polaska u školu udahnuti dim od preko 100 kutija cigareta!

Ako prestanem pušiti, udebljat ću se! Ovo su najčešći mitovi o pušenju…

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo