Zdravlje

Zdravlje

Stres na poslu povećava rizik od kroničnih bolesti srca

Kad vam idući put netko na poslu kaže da se opustite, trebali biste ozbiljno razmisliti o toj preporuci. Naime, najnovije je istraživanje pokazalo da stres na poslu ima direktan biološki utjecaj na zaposlenika. Stres uzrokovan poslom povećava rizik od srčanih bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 10.000 Britanaca različitih zanimanja, od dostavljača do službenika. Znanstvenici su ih pratili kroz period od 12 godina. Redovito su im mjerili otkucaje srca, krvni tlak i razinu kortizola (hormon stresa) u krvi i bilježili način prehrane, broj popušenih cigareta, količinu vježbanja te konzumiranja alkohola.

stresIstraživanje je pokazalo da osobe mlađe od 50 godina koje obavljaju stresan posao, imaju 70 posto veće šanse da obole od srčanih bolesti nego zaposlenici koji se tijekom radnog dana ne živciraju.

Tijekom 12 godina praćenja zaposlenika, utvrđena je povezanost kroničnog radnog stresa i koronarne bolesti srca. Veza je bila najjače izražena kod muškaraca i žena mlađih od 50 godina. Stariji zaposlenici, koji su bili pred mirovinom imali su i manje kroničnih srčanih bolesti.

Jedan od ključnih faktora za razvijanje kronične srčane bolesti jest i način života. Prehrana ispitanika koji su bili izloženi poslovnom stresu, nije sadržavala puno voća i povrća. Ti sudionici istraživanja nisu redovito vježbali. Studija je pokazala kako konzumiranje alkohola nije utjecalo na razvoj kronične srčane bolesti.

Iako prevladava mišljenje kako zaposlenici slabije plaćenih poslova češće oboljevaju od kronične srčane bolesti zbog više stresa, rezultati istraživanja su pokazali da to vrijedi za sve vrste poslova. Istraživanje je također potvrdilo činjenicu da je stres na poslu povezan sa lošim životnim navikama poput pušenja, manjka vježbanja i loše prehrane, a sve to zajedno može negativno utjecati na zdravlje.

Zdrav način prehrane bogat voćem i povrćem, u kombinaciji s redovnim vježbanjem, pomoći će vam da smanjite učinke poslovnog stresa na vaše zdravlje.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo