Stres u trudnoći povećava komplikacije

trudnica-trudnoca-posao-stres-depresija1

Stručnjaci tvrde kako kratkoročni stres tjera tijelo na revitalizaciju. Kada se ozlijedimo, tijelo samo riješi problem – zaliječi ozljedu i podigne naš imunitet kako bismo bili zaštićeni od upala.

Kratkoročni stres djeluje na isti način. Prvo stvara slobodne radikale i hormone kao što je kortizol, koji štete organizmu. No onda se situacija promijeni i tijelo osjeti oštećenje, te se baci na regeneraciju.

No kada je izloženost stresu dugoročna, tj. kronična, postoje mnoge opasnosti za naš organizam. Nažalost, te opasnosti uključuju i opasnost od preuranjenog poroda, tvrde američki stručnjaci.

Istraživači Sveučilišta u Koloradu su ustanovili kako je veća količina stresa za vrijeme trudnoće (drugog i trećeg tromjesečja) povezana s povećanim stvaranjem citokina, a ujedno je povećan rizik od komplikacija, kao što je preuranjeni porod ili preeklampsija.

Preeklampsija je potencijalno opasno stanje koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Ona se razvija na početku trudnoće, no opasni se simptomi (glavobolje, zamućeni vid ili osjetljivost na svjetlost ) pojavljuju kasnije, u drugoj polovici.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!