Zdravlje

Zdravlje

Stručnjaci otkrivaju 8 odličnih razloga zašto je kava dobra za vaše zdravlje

Shutterstock

Možda pijete samo jednu kavu ujutro, ili vam baš paše doza kofeina nakon posla, ali vjerujemo da bez kave ne možete zamisliti dan…

Uvijek se ipak postavlja jedno pitanje – je li kava dobra za zdravlje? Dobra je vijest da je i da danas postoje brojni dokazi koji će to potvrditi. Ona sadrži supstance koje vam mogu pomoći u zaštiti zdravlja, navode stručnjaci sa sveučilišta Johns Hopkins. 

Ono što sigurno znamo, a potvrdile su i studije – kava je napitak sreće! Znanstvenici su povezali čin ispijanja kave sa pozitivnim emocijama poput zadovoljstva, prijateljstva, mira i sreće. Istraživanja su također potvrdila kako nema negativnih posljedica na naše emocije ispijanje kave. 

Pa kada vam se odmah nakon buđenja javi želja za šalicom ovog omiljenog napitka, imajte na umu da ona nudi i antioksidanse koji su moćno oružje u borbi protiv upala ali i štite od razvoja raznih bolesti. 

Koje su dobrobiti kave? 

Ovaj napitak nudi puno više od energije, evo najzanimljivijih činjenica o vezi između kave i dobrog zdravlja. 

1. Mogli biste dulje živjeti: Nedavne su studije otkrile kako ljubitelji kave imaju manje šanse da će se kod njih razviti po život opasne bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes ili bolesti bubrega.Također štiti od kognitivnog propadanja te sprečava nastanak moždanog udara. 

2. Organizam bi lakše mogao probavljati šećer: To je teorija koja stoji iza istraživanja, a kaže kako osobe koje piju više kave imaju manje šanse da će oboljeti od dijabetesa tip 2. Stručnjaci vjeruju kako su za to zaslužni antioksidanti i protuupalna svojstva iz kave. 

Zašto je dobro jesti svinjsku mast, špek i luk? Nutricionistica ima zanimljiv odgovor

3. Štiti zdravlje srca: Prema istraživanjima, osobe koje piju jednu ili dvije šalice kave u danu, mogu računati i na bolju zaštitu od iznenadnog srčanog zastoja, a to je stanje koje označava prekid srčane aktivnosti i oslabljen dotok krvi u tijelo.   

4. Zaštita od razvoja Parkinsonove bolesti: Prema riječima stručnjaka, kofein nije samo povezan sa smanjenom šansom za razvojem parkinsonove bolesti već može pomoći onima kod kojih se bolest već razvila. 

5. Jetra će vam biti zahvalna: Čak i kava koja ne sadrži kofein može djelovati kao zaštita za zdravlje jetre. Istraživanja pokazuju da oni koji redovno piju kavu nemaju problema s lošom ravnotežom enzima u jetri, za razliku od onih koji kavu preskaču. 

6. Zaštita od razvoja raka debelog crijeva: Možda ovaj podatak niste znali, ali prema riječima stručnjaka, čak jedna od 23 žena će se u nekom trenutku u životu suočiti s dijagnozom raka debelog crijeva. No istraživanja pokazuju kako ljubitelji kave imaju čak 26 posto manje šanse da će se kod njih razviti ovo ozbiljno stanje. 

Ovih 5 malih promjena će vam pomoći da izgubite puno kilograma – morate isprobati

7. Manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti: Samo u Americi dvije trećine stanovništva ima Alzheimerovu bolest i u pitanju su žene. No kofein koji se nalazi u dvije šalice kave može pružiti jaku zaštitu od razvoja ovog stanja. 

Ustvari, znanstvenici su otkrili kako žene starije od 65 godina, a koje piju dvije ili tri šalice kave u danu jesu i bolje zaštićene od razvoja bilo kojeg oblika demencije. 

8. Zaštita od moždanog udara: Kod žena je konzumacija najmanje jedne šalice kave u danu povezana sa smanjenim rizikom od moždanog udara, koji je u svijetu četvrti najčešći uzrok smrti kod žena. 

Mnogi će se složiti da kad se jednom odreknu kofeina u poslije podnevnim satima bolje spavaju i imaju više energije. Za sve koji misle isto, dobra je vijest da kava bez kofeina također nudi puno zdravlju –  sadrži antioksidante i povećava budnost.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo