Zdravlje

Zdravlje

Sunce je svugdje oko vas, a ne samo na plaži – zaštitite kožu od UV zraka

Foto: Shutterstock

Zaštita od UV zračenja nije potrebna samo ljeti kad smo na plaži, nego i tijekom svakodnevnih aktivnosti vezanih uz rekreaciju, posao na otvorenom ili sport.

Suncu smo izloženi na svakom koraku, a ne samo na plaži, pa UV zračenje može imati štetan utjecaj čak i kada vani nije sunčano ili vruće. Gdje god bili na otvorenom, zaštitite se od UV zračenja. Poruka je to ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože Euromelanoma dan Hrvatska uz slogan “Sunce je svugdje oko vas, a ne samo na plaži!“.

Prof. dr. sc. Mirna Šitum, prim. dr. med., predsjednica Hrvatskoga dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja RH, upozorava na zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj, kao i zabrinjavajuće statistike o nekorištenju mjera fotozaštite u većini europskih zemalja.

 • Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013. godinu, najveća incidencija melanoma je u dobnoj skupini 70-74 godine.
 • Ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom tijekom 2013. je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca.
 • Ukupna incidencija melanoma 2013. godine je 12,3%, 13,5% za muškarce, a 11,2% za žene, (broj novooboljelih na 100.000 stanovnika).
 • Zahvaljujući javnopreventivnim akcijama najveći broj melanoma je lokaliziran (48,5% oboljelih).
 • Metastaze u regionalne limfne čvorove ima 15,2%, a udaljene metastaze 7,3% oboljelih.
 • Nažalost, za 33,6% oboljelih nema podataka.

Veliko istraživanje koje je provedeno u 17 europskih zemalja, a u kojemu je sudjelovalo više od 13.500 ispitanika, ukazalo je da iako 91% ljudi zna da neprimjereno izlaganje UV zrakama može izazvati zdravstvene probleme, čak 40% ne provodi mjere zaštite od sunca kad nisu na godišnjem odmoru. 

Samo 14% Europljana štiti svoju kožu tijekom cijele godine, 46% Europljana se štiti samo kad je vani toplo i sunčano, 27% isključivo kad su na ljetovanju, a čak 13% ih uopće ne koristi mjere zaštite od sunca.

Trećina Europljana pristupa drugačije zaštiti od sunca kad su u pitanju djeca, jer 89% ih “uvijek” ili “često” koristi fotozaštitne kreme za djecu (odnosi se na mlađe od 12 godina), a samo 62% štiti u isto vrijeme i sebe.

 • Mjere zaštite od sunca podrazumijevaju nanošenje krema s visokim fotozaštitnim djelovanjem na kožu koja je izložena UV zrakama, nošenje naočala koje sadrže UV filtere, kape ili šešira i odjeće dugih rukava te boravak u hladu.

Ovogodišnja akcija organizirana je u suradnji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Referentnog centra za melanom RH i Hrvatskog olimpijskog odbora, a ciljna skupina ovogodišnjeg projekta su upravo sportaši.

Pregledi za sportaše

Zbog česte izloženosti sportaša UV zrakama, a uz predstojeće Olimpijske igre u Rio de Janeiru, preventivni pregledi kože u dermatološkim ordinacijama i klinikama diljem Hrvatske rezervirani su za sportaše, kako olimpijce, tako i sve druge sportaše u sustavu sportskih saveza. Pregledi će se obavljati tijekom mjeseca svibnja u više termina koji su prilagođeni brojnim obavezama sportaša.

Projekt Euromelanoma dan Hrvatska ove su godine podržali naši olimpijci, svjetski prvaci u veslanju, braća Martin i Valent Sinković te Damir Martin, atletičarka-maratonka Matea Matošević, tenisačica Ana Konjuh, skijaš Filip Zubčić, te mladi kajakaši Jadran Zonjić, Luka i Toni Obadić. Pozivaju sve građane na pravilno ponašanje na suncu ne samo kad su na plaži, nego i tijekom svakodnevnih aktivnosti, naročito tijekom sportskih treninga i natjecanja. Također su naglasili važnost redovitog samopregleda kože, prepoznavanja sumnjivih promjena te u slučaju zabrinutosti, važnost neodgađanja posjeta liječniku.

Rak kože se može liječiti ukoliko se otkrije u ranom stadiju. Ako se liječenje odgađa, stanje se pogoršava te u nekim slučajevima može uzrokovati komplikacije, pa i smrtni ishod.

Euromelanoma dan Hrvatska provodi se već niz godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, a u njemu sudjeluju brojni dermatolozi u cijeloj Hrvatskoj. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma organizacije. Projekt podržava i Hrvatsko farmaceutsko društvo. Stručnjaci preporučuju:

 • Uvijek se zaštitite na suncu.
 • Izbjegavajte nepotrebno izlaganje – potražite sjenovito mjesto i izbjegavajte “ljetno sunce” od 10 do 16 sati.
 • Nosite zaštitnu odjeću – to podrazumijeva tamne boje, duge rukave, šešire širokog oboda ili kape te naočale s UV filtrima. Djeci se preporučuje nošenje odjeće koja sadrži UV zaštitu.
 • Redovito nanosite sredstva za zaštitu od sunca – provjerite imate li fotozaštitna sredstva koja štite od UVA i UVB zraka.
 • Zapamtite da fotozaštitna sredstva počinju djelovati tek 30 minuta nakon nanošenja, i štite tijekom svega 2-3 sata.
 • Neka vam pregled kože postane navika. Pregledajte cijelu kožu jednom mjesečno. Sumnjive promjene se pojavljuju i na teško uočljivim područjima tijela, pa pregledajte cijelo tijelo u velikom zrcalu, naprijed i straga.

Osobe s povećanim rizikom od raka kože

 • Osobe svijetle puti koje lako izgore na suncu
 • Osobe koje su tijekom života imale sunčane opekline
 • Osobe koje provode puno vremena na suncu (zbog posla ili hobija)
 • Osobe koje se intenzivno izlažu suncu u kratkom razdoblju (npr. tijekom godišnjeg odmora)
 • Osobe koje koriste solarij za sunčanje i/ili UV lampe za tretman noktiju
 • Osobe s više od 50 madeža na tijelu
 • Osobe s obiteljskom poviješću raka kože
 • Osobe starije od 50 godina
 • Osobe koje su imale transplantaciju nekog organa

Svjetska zdravstvena organizacija UV solarij klasificira kao kancerogen. U žena 6-9% melanoma nastaje zbog korištenja solarija. Sve više država ograničava ili potpuno zabranjuje komercijalnu uporabu uređaja za sunčanje. Primjerice, korištenje solarija maloljetnicima zabranjeno je u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, Finskoj, Islandu, Norveškoj, Litvi… U Australiji i Brazilu potpuno je zabranjena uporaba solarija.

Rak kože najčešći je u osoba iznad 50-te godine života i onih koji su dugo i često bili izloženi suncu. Međutim, od melanoma mogu oboljeti i mlađe osobe. Čak i ako nemate povećan rizik za razvoj raka kože, možete od njega oboljeti.

Nipošto nemojte…

 • Nemojte zanemariti promjene na koži, nadajući se da će one nestati
 • Ne pokušavajte se sami liječiti
 • Ne pretpostavljajte da nije ništa ozbiljno
 • Ne odgađajte pregled, stavite ga na listu prioriteta
 • Ne bojte se potražiti savjet liječnika ili dermatologa

Preventivni pregled možete besplatno obaviti tijekom cijele godine u dermatološkim ordinacijama s uputnicom vašeg liječnika obiteljske medicine.

10 savjeta ljekarnika za zdravo uživanje u suncu

I.V.

Foto: Shutterstock   

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo