Svakodnevne navike koje mogu voditi do razvoja tumora mozga, ističu liječnici - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svakodnevne navike koje mogu voditi do razvoja tumora mozga, ističu liječnici

Shutterstock

Određene navike ne koriste zdravlju.

Tumor koji se razvije na mozgu je i jedan od najtežih oblika bolesti, a prema pisanju Američkog društva za rak, oko 25 000 malignog tumora na mozgu ili leđnoj moždini se otkrije godišnje, uz otprilike 18, 600 smrtnih ishoda.

Što je ustvari tumor mozga i tko je u rizičnoj skupini te koje nas navike mogu dovesti u rizičnu skupinu?

Benigni tumor mozga je nenormalan, ali nekancerogeni rast tkiva u mozgu. Maligni tumor mozga je bilo koji rak u mozgu koji ima moć prožimanja i uništavanja susjednog tkiva ili koji se od bilo kuda širi (metastazira) putem krvotoka u mozak. Primarni tumori mozga proizlaze iz mozga. Najčešće su primarni tumori mozga gliomi koji rastu iz tkiva koja okružuju i podupiru živčane stanice. 

Često je prvi simptom glavobolja, premda je većina glavobolja posljedica drugih uzroka, a ne tumora mozga. Glavobolja izazvana tumorom mozga obično se učestalo ponavlja ili je stalna i ne popušta. Često je jaka, a može početi u nekoga tko prije nije imao glavobolje. Pojavljuje se noću i prisutna je pri buđenju. Drugi česti i rani simptomi tumora mozga uključuju slabu ravnotežu i neusklađenost pokreta, vrtoglavicu i dvostruke slike. Tu su i sekundarni tumori koji nastaju negdje drugdje u tijelu i sposobni su proširiti se na mozak. Simptomi tumora mozga ovise o njegovoj veličini, brzini rasta i smještaju. Tumori u nekim dijelovima mozga mogu narasti do znatne veličine prije nego se pojave bilo kakvi simptomi; u drugim dijelovima čak i malen tumor može imati uništavajuće učinke.

Kako se razvija?

Arushii Nadar, asistent na sveučilištu Yale pojašnjava:

“Radi se o mutacijama koje mogu postojati u svim stanicama i prenijeti se s roditelja na dijete ili se spontano mogu javiti kao mutacija na određenim stanicama koje vode do razvoja tumora“.

Tumor hipofize – sve što morate znati o uzročniku „misterioznih“ tegoba! Ove 3 stvari su ključne

Svakodnevne navike koje mogu voditi do razvoja tumora na mozgu

Stručnjaci napominju da kada su u pitanju primarni tumori na mozgu nema poznate poveznice s navikama koje mogu voditi do razvoja tumora, ali postoji dosta faktora koji mogu biti indirektno povezani.

Duhanski proizvodi

Dr. Jennifer Moliterno, neurokirurg i profesor na sveučilištu Yale pojašnjava kako je poznato da pušenje cigareta može voditi do razvoja raka pluća  i grla koji može metastazirati na mozak. Direktne poveznice ipak nema.

Izloženost zračenju

Dr. Moliterno otkriva kao je izloženost radijaciji povezana s razvojem tumora i njihovim rastom. „Ipak, je važno napomenuti kako se radi o relativno visokim dozama i često je rezultat neke vrste direktne i stalne izloženosti“, dodao je.

Spol

Spol isto može odrediti šanse da se kod vas razvije tumor na mozgu, a rizik od razvoja tumora, bilo da se radi o leđnoj moždini ili mozgu, šanse su malo veće ako ste ženskog spola.

Koju hranu mozak voli?

Studija iz 2004. godine objavljena u Harvard Medical School Family Health Guide utvrdila je kako su orašasti plodovi najbolji kada se konzumiraju u kombinaciji s drugim orašastim plodovima. Tako miješani, sirovi i ne začinjeni, najbolji su izvor nutrijenata i antioksidansa, navodi health.com. Ipak, svaki od ovih plodova posebno je dobar za zdravlje mozga, prostate ili za gubitak kilograma, a mi vam navodimo njihove posebnosti.

Bademi, pistacije, indijski oraščić: Iako su svi orašasti proizvodi izrazito zdrav dodatak prehrani, neki od njih ipak sadrže nešto manje kalorija od drugih. Plodovi s najmanje kalorija su bademi, a slijede ih indijski oraščići te pistacije. Naravno, važno je napomenuti da se radi o prirodnim plodovima koji nisu prženi i kojima nije dodana sol.

Naš mozak je razmažen, zahtjevan, bezgraničan… 10 nevjerojatnih činjenica o mozgu

Orasi: S visokim postotkom, za srce pogodnih, kiselina, orasi spadaju u plodove koji su najbolji za zdravlje srca. Uz to, studija iz 2006. godine pokazala je kako su orasi podjednako uspješni u smanjenju upala kao i u oksidaciji arterija nakon punomasnog obroka. Za ovakve rezultate, smatraju, potrebno je pojesti osam oraha dnevno.

Kikiriki: Orašasti plod bogat folnom kiselinom, kikiriki je, a ta ga činjenica čini i iznimno pogodnim za zaštitu od pada kognitivnih funkcija. Uz to, izvrstan je izvor folne kiseline i za vegetarijance kao i za trudnice, a izvor je i zdravih masti i vitamina E.

Bademi: Budući da su najveći izvor kalcija, bademi su izvrsni za cjelokupno zdravlje, a bogati su i vitaminom E koji djeluje protuupalno. Upravo zato, bademi su namirnica koju morate uključiti u svoju prehranu kako bi se uspješno prevenirali od bolesti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo