Zdravlje

Zdravlje

Svjetski dan hepatitisa: Samo sutra testiranje na hepatitis C bez najave brzim testovima iz sline

Svjetski dan borbe protiv hepatitisa obilježava se 28. srpnja.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa je podizanje svijesti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C.

Virusni hepatitis je akutna ili kronična zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO, 2020.),  u svijetu je oko 325 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B ili C (257 milijuna oboljelih od kroničnog hepatitisa B, a oko 71 milijun od kroničnog hepatitisa C).

Kronični hepatitisi C i B glavni su uzrok nastanka ciroze i karcinoma jetre te najčešći razlog za transplantaciju jetre u Europi. Komplikacije virusnih hepatitisa B i C godišnje uzrokuju smrt više od 1,1 milijun ljudi u svijetu, što je više od broja smrti uzrokovanih virusom HIV/AIDS-a (aproksimativno jedan milijun).

SZO ima za cilj do 2030. godine eliminirati virusne hepatitise kao javnozdravstvenu prijetnju te smanjiti broj novih infekcija za 90%, a smrtnost za 65%. Prevencija virusnog hepatitisa u Republici Hrvatskoj uključuje edukaciju o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv hepatitisa B i A, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, nadzor nad invazivnim kozmetičkim zahvatima (piercing, tetoviranje), prevenciju u populaciji korisnika droga (programi smanjenja štete).

Kada govorimo o korisnicima droga, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti svim svojim korisnicima usluga pruža mogućnost testiranja na HCV (brzim testovima iz sline). Također, provodi psihoedukaciju o načinima prijenosa, simptomima i liječenju, potiče na cijepljenje (HBV, HAV), motivira na daljnju obradu i liječenje, te pruža kontinuiranu podršku tijekom samog liječenja.

Povodom obilježavanja Svjetskoga dana hepatitisa – 28. srpnja, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti održat će Dan otvorenih vrata na lokaciji Službe u Mirogojskoj c. 11, u vremenu od 14 do 18 sati. U navedenom periodu svi zainteresirani mogu bez prethodne najave doći na testiranje hepatitisa C, brzim testovima iz sline uz mogućnost informativno-savjetodavnog razgovora sa stručnim timom Službe.

Čak 9 od 10 zaraženih ne zna da je bolesno, a samo je jedan način za otkrivanje hepatitisa

Izvor: Martina Bekić, mag. med. techn., Služba za mentalno zdravlje i  prevenciju ovisnosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo