Zdravlje

Zdravlje

Synlabova ružičasta vrpca – povećanje svijesti u javnosti o raku dojke

Poliklinika Synlab prepoznaje važnost edukacije svih žena u našoj zemlji o važnosti odlazaka na redovite kontrolne preglede u svrhu prevencije raka dojke, stoga ovaj mjesec ženama poklanja 20 % popusta na pretrage CA 15-3 i CA 125 u svim svojim laboratorijima

Važno je napomenuti kako se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju, i dok se smrtnost od ove bolesti smanjuje, sve je više dijagnosticiranih slučajeva.

Rak dojke može se prikazati kao kvržica u dojci, promjena na koži dojke, iscjedak iz bradavice ili najčešće na mamografiji. Mamogrami su posebne x-zrake za ispitivanje tkiva dojke, a preporučuju se svake godine za žene u dobi od 40 godina. Mamografija može otkriti rak prije manifestacije kliničkih znakova bolesti, čime se povećava vjerojatnost izlječenja.

Mamografija je postupak koji otkriva potencijalno smrtonosan rak u ranijoj fazi, a također može otkriti i benigna stanja.

Rana dijagnoza raka dojke spašava život

Rana dijagnoza sprječava širenje raka ili uzrokovanje daljnjih zdravstvenih problema tijekom života. Jer čak i nakon biopsije nije moguće razlikovati opasne i bezopasne karcinome u ranoj fazi, ali oni se svi dijagnosticiraju i liječe. Više žena koje se testiraju znači više spašenih života.

Ovisno o vrsti raka, rak dojke liječi se kemoterapijom, zračenjem, kirurgijom ili kombinacijom sve tri metode. Dobra vijest je da su uz odgovarajuće liječenje, šanse za preživljavanje vrlo dobre.

Faktori rizika

Za razliku od mnogih drugih vrsta raka, nema lakog identificiranja faktora rizika za rak dojke. Dok hormonska terapija, pretilost, konzumiranje alkohola i genetika povećavaju izglede za razvoj raka dojke, ako ste žena, jednostavno je s godinama rizik veći. Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina. Veća opasnost od raka dojke počinje u dobi od 40 godina i vrhunac doseže između 75. i 79. godine. U stvari, mlade žene su relativno zaštićene i manja je vjerojatnost da će se dijagnosticirati rak dojke.

Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, ako nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, ako su ušle u menopauzu prije 50. godine ili je u obitelji netko imao rak dojke, kod žena starijih od 50 godina, posebno ako su pretile.

Hrvatsko senološko društvo (HSD) odlučilo je veću pozornost posvetiti prevenciji karcinoma dojke u mlađih žena koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima, a kod kojih je pojavnost te zloćudne bolesti sve češća. Podaci o raširenosti karcinoma dojke u Hrvatskoj govore da od te bolesti oboli svaka 11 žena, dnevno se dijagnosticira kod 7 bolesnica, a radi o najčešćem raku u žena.

Podrška poliklinike Synlab

U Synlabu možete obaviti i testiranje gena BRCA 1 i BRCA 2 čije mutacije ukazuju na rizik od nasljednog karcinoma dojke ili jajnika i tako provjeriti genetske predispozicije za niz rijetkih bolesti i genetskih mutacija. Multigenski panel testovi, kojima se provjerava sklonost nizu različitih bolesti, možda nisu korisni u dijagnosticiranju bolesti, ali pacijentu mogu pomoći ili ga potaknuti da, kad je već svjestan rizika, ide na redovite preglede i riješi se nezdravih životnih navika. Liječnici u svijetu, smatraju da bi genski testovi trebali biti dostupniji određenim kategorijama ljudi, primjerice ženama koje u obitelji imaju više članova oboljelih od raka. Pravovremeno saznavanje rizika bolje je za pacijenta, a u konačnici i jeftinije za zdravstvo.

U znak podrške svijesti o prevenciji kao i pomoći onima koje se bore sa ovom zloćudnom bolesti Synlab Hrvatska poliklinika ovaj mjesec (od prvog ponedjeljka u listopadu) ženama poklanja 20 % popusta   pretrage CA 15-3 i CA 125 u svim svojim laboratorijima !

Posjetite Synlabove laboratorije za dijagnostiku i ostvarite popust na pretrage:

  • Zagrebačka ulica 68, Velika Gorica
  • Bukovčev trg 4, Zagreb
  • Petrovaradinska 1, Zagreb (nova podružnica)

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas putem web upita ili nas nazovite. Za korisnike mobilnih uređaja od ove jeseni tu je i skraćeni broj. Birajte na mobitelu *999  i mi smo s vama!

Obratite se s povjerenjem.

LABORATORIJ U SLUŽBI VAŠEG ZDRAVLJA…JER ZDRAVLJE JE DRAGOCJENO!

Foto: shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo