Tamnom čokoladom spriječite rak debelog crijeva - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Tamnom čokoladom spriječite rak debelog crijeva

Kada pričamo o superhrani, najčešće se sjetimo acai bobica, lanenih sjemenki ili orašastih plodova, no sve je više dokaza kako u ovu kategoriju možemo svrstati i čokoladu! Naime, kakao iz čokolade sadrži više antioksidansa i polifenola nego neke voćke!

Kakao pomaže zdravlju arterija i štiti nas od krvožilnih bolesti, smanjuje krvni tlak, povećava elasticitet žila i smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udar, snizuje kolesterol, a prema najnovijim rezultatima istraživanja može nas zaštititi od raka debelog crijeva.

Istraživači Instituta prehrambenih znanosti, tehnologije i nutricionizma su izazvali rak u laboratorijskih štakora kemikalijom azoksimetan (AOM). Oni štakori koji su hranjeni s puno kakaa su imali manji broj prekancerogenih lezija.

Dobrobiti kakaa pripisuju se procijanidinima, katehinima i epikatehinima koji pomažu u sprječavanju srčanih bolesti i raka. Naime, ukusni kakao smanjuje oksidativni stres koji može dovesti do nenormalnog rasta stanica i raka.

“Naši rezultati pružaju prve in vivo dokaza kako prehrana bogata kakaom može inhibirati ranu fazu nastanka raka debelog crijeva tako što sprječava oksidativni stres i priloferaciju stanica”, zaključili su voditelji istraživanja objavljenog u časopisu Molecular Nutrition & Food Research .

Nažalost, stručnjaci nisu naveli koja se količina tamne čokolade preporučuje za zaštitu od ove maligne bolesti. No jedno je sigurno: birajte tamnu čokoladu jer ona sadrži najveći postotak kakaa. Također, nemojte pretjerivati! Zbog visoke razine šećera, ograničite se na samo nekoliko redova čokolade tjedno.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo