Zdravlje

Zdravlje

Terapija zvukom – rješava vas stresa, liječi od boli, uspostavlja ravnotežu!

Kao što slušanje glazbe ima moć opustiti vas ili napuniti energijom, tako terapija zvukom pozitivno utječe na psihu i na tijelo. Zvukoterapija ne koncentrira se na tretman sluha ili govora već za cilj ima holistički učinak na organizam.

Zvukoterapija tretira zvuk kao izvor olakšanja simptoma raznih bolesti i neugoda. Zvuk ima pozitivan učinak na fiziološke, neurološke i psihološke probleme. Terapija zvukom djelotvorna je metoda za poboljšanje zdravlja i blagostanja, a izvodi se uz pomoć različitih glazbenih instrumenata i glasa. Ljudsko tijelo reagira različito na drugačije vrste zvukova i utoliko je pri terapiji zvukom tretman potrebno prilagoditi individualnim potrebama. Određene zvučne vibracije dokazano poboljšavaju koncentraciju, kognitivne sposobnosti i brojne druge funkcije mozga.

Pozitivne vibracije

S obzirom na to da se terapija zvukom temelji  na vibracijama, ona svoje djelovanje širi sa samog osjeta sluha na cijelo tijelo i zato je pogodna i za gluhe osobe.

Naš organizam je u velikom postotku ispunjen vodom, a voda izuzetno dobro prenosi zvuk i vibraciju. Tako da zvuk ima izuzetan utjecaj na naš organizam.

Stoga ako smo kontinuirano izloženi zvucima “civilizacije” (promet, gradske gužve, zvukovi tehničkih sustava i sl.) ubrzo ćemo se osjećati nervozno, depresivno, nezadovoljno. Međutim ako je naš organizam izložen zvucima prirode, osjećamo se opušteno , odmorno, poletno i zadovoljno. Dakle boravak u prirodi možemo također nazvati  nekom vrstom zvukoterapije. – preporuča zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.

Umjesto zagađenja – liječenje zvukom

Usred kaotičnog rasporeda obveza koji dolazi s poslovnim i obiteljskim obvezama, zvukoterapija se preporuča kao izvrsna metoda za rješavanje stresa i time svih boljki koji nastaju kao posljedica ubrzanog načina života. Osim za smanjenje stresa, služi se i za uspostavljanje ravnoteže u organizmu te ublažavanje boli, a neke studije pokazale su i kako može imati i utjecaj na specifične bolesti.

Zvuk koji izaziva pozornost

Istraživanje psihijatrice Liliane Sacarin iz 2013. dokazalo je utjecaj zvuka na napredak u stabilizaciji moždane fiziologije kod djece s poremećajem pozornosti. Dr. Sacarin koristila je audio-psiho-fonološku (APP) iliti Tomatis metodu, koja je nazvana po otorinolaringologu Alfredu Tomatisu koji je 1940-tih istraživao učinak zvuka na tijelo i psihu opernih pjevača, ali i ostalih ljudi koji su se bavili zanimanjima na kojima su bili stalno izloženih zvuku, poput zrakoplovnih mehaničara. Tomatis je pronalazio i nadomještao frekvencije koje njegovi pacijenti ne čuju te na taj način liječio probleme nevezane uz sluh, kao što su disleksija, shizofrenija, depresija i autizam.

Poznato je da signal jačine 10 Hz povećava produkciju serotonina, hormona čiji je učinak opuštanje i smirenje intenziteta boli. Beta-endorfin daje osjećaj zadovoljstva, a njegovo izlučivanje potaknuto je spektrom frekvencija u rasponu od 90 do 111 Hz. – objašnjava zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.

Tradicionalna metoda za zdrave i bolesne

Terapija zvukom nije novog vijeka i koristi se već tisućama godina u istočnjačkoj medicini. Upravo zato su tibetanske zvučne zdjele i gong česti instrumenti u terapeutskom procesu.

Zvukoterapija se  može primjenjivati individualno ili u grupama.

Jedan od načina primjene su takozvane zvučne masaže tibetanskin pjevajućim zdjelama, gdje se sviranjem, odnosno određenim polaganjem i  klizanjem po našem tijelu postiže nevjerojatan opuštajući, lebdeći osjećaj, a tretman se ovisno o potrebi moze raditi kako na “suho”, tako i u vodi u bazenima ili u moru. – tvrdi zvukoterapeut, gong učitelj i praktičar Zoran Malin, voditelj Kreativnog centra Luna.

Zvukoterapija ne pripada ni jednoj kulturi i instrumenti koji se koriste dolaze iz raznih tradicija tako da gong kupke mogu pohoditi svi, bez obzira na dob, spol i vjersku prapadnost. Zato je zvukoterapija alternativna metoda liječenja popularna diljem svijeta. Primjenjuje se u pedagoškom radu s autističnom djecom i djecom koja pate od poremećaja pozornosti, ali postala je i sastavni dio brojnih wellness centara.

Pročitajte više o tome kakve bolesti može uzrokovati stres na poslu!

Janja Pilić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo