U borbu protiv zagađenja zraka s dizajnerskim maskama - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

U borbu protiv zagađenja zraka s dizajnerskim maskama

Vogmask i Airnum švedske su tvrtke koje su se protiv zagađenog zraka odlučile boriti dizajnerskim maskama.

Iako se u Hrvatskoj još ne borimo s problemom velikog zagađenja zraka, u najvećim svjetskim gradovima se sve češće viđaju osobe s maskama na licu. Primarna je želja tih ljudi da se zaštite od prašine, bakterija i peludi, a kako svi ne bi nosili obične bijele maske, dizajneri su skočili u pomoć.

Dvije su švedske tvrtke razvile sličan proizvod – dizajnersku masku za zaštitu od zagađenja zraka koje će korisnika zaštiti od svih komponenata zraka koje nitko ne bi trebao udisati. 

Prva takva maska je Vogmask, koja je stvorena od mikrovlakana, a cilj joj je zaštiti korisnike od prašine, bakterija, peludi i drugih elemenata zagađenog zraka. Razvila ju je mlada tvrtka pod istim imenom, a na ideju je došla nakon istraživanja provedenog na mladima u Kini koje je pokazalo da će njihov glavni problem u budućnosti biti upravo zagađeni zrak.

Osim što štiti od zagađenja, Vogmask također smanjuje probleme s disanjem, a pritom izgleda vrlo atraktivno, te je maska koja odgovara svima i koja se može iznova koristiti.

Može se kupiti u tridesetak boja i motiva, tako da je osigurno da će svatko naći pravu za sebe, a trenutno su glavna tržišta ona u Kini i Indiji – gdje je razina zagađanja zraka u gradovima na najvišim razinama. Za indijsko tržište čak je pripremljena ograničena kolekcija koju je dizajnirao indijski dizajner Manish Arora.

Inače, može se kupiti trenutno i na Amazonu za 16 dolara, odnosno nešto više od 100 kuna, no morate se pripremiti na trošak poštarine.

Iako maska ne garantira mogućnost zaraze i bolesti, koristi se kao preventivna mjera. Može se koristiti i pri zimskim sportskim aktivnostima kako bi se sačuvala koža lica i usne te se zadržava toplina.

Osim Vogmaska, na Kickstarteru, internetskoj stranici na kojoj projekti mogu potražiti financijsku potporu, urbana maska za disanje u 21. stoljeću prikupila je skoro 40 tisuća dolara, dok im je cilj bio skupiti 10 tisuća. Upravo to pokazuje koliko je postalo važno razmišljati o onome što udišemo. Ovaj je projekt razvila tvrtka Airnum, a ima slične karakteristike kao Vogmask. Štiti od zagađenog zraka filterima, ugodna je za nositi te postoji u nekoliko veličina i različitih motiva i bojava. Također ju je lako čistiti, kako filtere, tako i nju samu.

Filteri na maski obećavaju zaštitu u čak 99 posto od virusa, infekcija, bakterija, alergena te smoga, a Airnum je ponudio i veličinu za djecu.

Dok ne budete mogli nositi jednu od ovih dizajnerskih maskih, pogledajte koje biljke vam mogu pomoći disati te koje vježbe osiguravaju više kisika u tijelu. 

FOTO: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo