Zdravlje

Zdravlje

Umjerena fizička aktivnost pomaže kod fibromijalgije

Fibromijalgija je kronično stanje koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćena umorom. Iako se do sada smatralo kako vježbanje pogoršava osjećaj boli kod osoba s fibromijalgijom, novo istraživanje potvrdilo je kako kontinuirana i umjerena rekreacija zapravo pozitivno djeluje na simptome ovog stanja.

Fizička aktivnost neće pojačati bol koja nastupa s fibromijalgijom, već može pomoći kod ovog stanja, pokazali su rezultati nove studije. Stručnjaci s njujorškog Wake Forest Baptist Medical Centra otkrili su kako umjerena tjelesna aktivnost tijekom vremena može ublažiti simptome ovog stanja.

“Mnoge osobe koje imaju fibromijalgiju probat će vježbati i pridržavat će se rutine tjedan ili dva. No, kada osjete bol pripisat će ih rekreaciji i prestat će s vježbanjem”, rekao je autor studije, doktor Dennis Ang, profesor medicine s Wake Forest Centra.

“Nadamo se kako će naše istraživanje smanjiti strah od vježbanja u pacijenata te ih uvjeriti da kontinuirana i umjerena vježba pomaže cjelokupnom zdravlju i smanjuje simptome fibromijalgije, bez pogoršavanja osjećaja boli”, dodaje Ang.

Tijekom provođenja studije, koja je objavljena u svibanjskom izdanju online časopisa Arthritis
Care & Research
,
stručnjaci su pratili 170 osoba koje su se 20 minuta dnevno bavile umjerenom rekreacijom, poput jogginga ili žustrog hodanja. Istraživanje je trajalo 36 tjedana, a svakih 12 tjedana analizirali su se simptomi kod sudionika kao i fizička aktivnost kojom su se bavili.

Rezultati su pokazali kako su kod ispitanika koji su vježbali umjerenim intenzitetom najmanje 12 tjedana simptomi fibromijalgije bili blaži, nego kod onih koji nisu održali kontinuitet vježbanja. Zaključak istraživanja stoga glasi da umjerena fizička aktivnost ne vodi povećanoj boli, već naprotiv, pomaže kod ublažavanja simptoma fibromijalgije.

Fibromijalgija je kronično stanje koje
karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćena umorom. Fibromijalgija traje duže od tri mjeseca,
a uključuje određene točke na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i
nogama. Uz nju se vežu neobjašnjivi umor, poremećaji spavanja, glavobolja,
kognitivne poteškoće i poremećaji raspoloženja. Fibromijalgija je kontroverzna
jer ne postoji suglasnost stručnjaka oko uzroka kroničnih bolnih
simptoma
koje uzrokuje. Ne postoji univerzalan lijek za ovu bol, a
bolesnici moraju tražiti nekoliko načina kako suzbiti svoju bol.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo