Upala trkačke potkoljenice (pokosnice): Što je uzrok i kako spriječiti? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Upala trkačke potkoljenice (pokosnice): Što je uzrok i kako spriječiti?

Shutterstock 1628208988

Boli vas potkoljenica? Može se raditi u upali…

Osjećate li bol dok trčite? A kada ste u dugim šetnjama? Upala trkačke potkoljenice je čest problem u ovim situacijama… A ako se bol nastavlja i kad mirujete, moguće se radi i o ozbiljnijoj verziji ovog problema.

Što je upala trkačke potkoljenice?

Česta je to ozljeda kod trkača, novih i starih, a javlja se i kod plesača i osoba koje imaju ravno stopalo te vježbaju bez adekvatne podrške zglobovima. Ukratko, do problema dolazi zbog stalno ponavljanih pokreta koji utječu na mišiće i kosti te tako uzrokuju upale u donjem dijelu noge.

Snižava tlak, čisti crijeva… Situacije u kojima bi vas magnezij mogao spasiti

Koji su simptomi?

Simptom koji otkrivaju o čemu se radi je oštra bol „Dok trčite, simptomi mogu varirati, ali uobičajeno je da boli na samom početku, pa se malo smiri tijekom trčanja, a javljaju se jaka bol kad završite“ pojašnjava dr. Blake Dircksen, fizioterapeut u New Yorku  te napominje da se bol može zadržati i puno dulje ako je ozljeda malo ozbiljnija. Tada se naravno potrebno obratiti liječniku.

Uzroci mogu biti razni …

Da, ima ih puno, ali određeni faktori su ipak najveći problem

Nepravilan trening: Vježbate često i intenzivno te si ne dozvoljavate mjesta za odmor.

Nedovoljno spavate: Kao što i sami znate dok spavamo cijelo se tijelo regenerira i puni energijom. 7-8 sati sna bi trebalo biti dovoljno kako bi se mišići i kosti odmorili i popravili štetu.

“Bez adekvatnog odmora tijelo nije u mogućnosti odraditi dio sna kada se odvija proces popravljanja“ , pojašnjava Dircksen.

Godine: Ako ste tek krenuli trčati prvi put, u rizičnoj ste skupini. Osobe koja se u mladosti bavila sportovima, imaju manje šanse da će patiti od ovakvih ozljeda, prema pisanju u stručnom magazinu American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation.

Povišen indeks tjelesne mase: Ako se ovo odnosi na vas, poveznica je to sa većim rizikom od upale potkoljenice, stoji u studiji objavljenoj 2018. godine.

Tihi znaci da vam nedostaje vitamina B12 – ne ignorirajte ih!

Kako tretirati?

Dobra je vijest da to možete napraviti i sami, ali ne postoji specifični lijek… Klizanje ili istezanje mogu kroz par dana smiriti simptome. Druga je da postoje stručnjaci kojima se možete obratiti kako bi vam prilagodio program vježbanja.

Odmor

“U periodu odmora možda nećete tračati ali ćete održavati energiju i mišiće drugim vježbama“ izjavio je Dirckens te pojasnio kako je to način pripreme za daljnje napore.

Snaga i kondicija

Zapamtite kako je svaka osoba drugačija, što otežava prepisivanje točnog „lijeka“ – ali ne možete pogriješiti ako radite na svojoj snazi, pa jednom kad se vratite trčanju, biti će vam puno lakše odraditi trening do kraja – bez boli.

Mobilnost

Ono gdje mi najviše padamo jest mobilnost skočnog zgloba, kukova, torakalne kralješnice te ramenog zgloba. Zbog našeg načina života, ti zglobovi su postali vrlo rigidni a ustvari trebaju biti mobilni kako bi se mi mogli kretati/vježbati bez boli i bojazni od ozljede. Sve vježbe mobilnosti su dobre!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo