Zdravlje

Zdravlje

Urasli nokat – česti problem koji možete izbjeći!

Foto: Shutterstock

Urasli nokat problem je mnogih osoba, pogotovo žena, a glavni krivci ove pojave su neadekvatna obuća, genetska predispozicija, kao i slab imunitet.

Iako ne obraćamo dovoljno pozornosti pri odabiru obuće, problemi sa stopalima i noktima, kao i s nogama, najčešće se pojavljuju zbog kalupa obuće koji nam ne odgovara. Pri odabiru, više brinemo o samom izgledu tenisice, cipele ili potpetice, no ako primjetite da nakon nošenja iste dođe do boli, pogotovo u području nožnih prstiju, važno je obuću prestati nositi.

Neodgovarajući kalup cipele, genetska predispozicija te pad imuniteta najčešći su uzroci pojave uraslog nokta. Kada govorimo o obući, ona nam se može činiti udobnom, ali ako kalup ne odgovara našem stopalu, ubrzo dolazi do oticanja i crvenila u području kanala nokta. Ako k tome osoba ima genetsku predispoziciju za taj problem, što znači da je netko u obitelji, široj ili užoj, bolovao od istog, još je više izgledno da će se tkivo oko nokta upaliti i uzrokovati jaku bol – objasnila je Ivana Buterin, majstorica pedikerka iz pedikerskog salona Fajfer, koji u Zagrebu djeluje još od 1938. godine te je jedan od prvih pedikerskih salona pokrenutih u Zagrebu.

Nadalje je napomenula kako se urasli nokat može pojaviti u dva oblika: 

  • Na prvi se pogled može uočiti da se radi o uraslom noktu jer se on vidno urezuje u “meso”, a tkivo je crveno i natočeno

  • Urasli nokat može se činiti i sasvim normalno, odnosno ne dolazi do urezanja, dok je okolno tkivo upaljeno

Tada nam nokti poput senzora ukazuju da u našem organizmu nešto nije u redu te da treba ojačati imunitet kako bi se oni smirili. U ovakvim slučajevima kombinacija odgovarajuće obuće i jačanja imuniteta od presudne je važnosti – istaknula je pedikerka Buterin.

Urasli nokat vrlo je čest problem žena i muškaraca

S problemom uraslog nokta pedikerski salon Fajfer susreće se svakodnevno, odnosno radi se skoro o svakom drugom korisniku njihove usluge. Ne radi se uvijek o kroničnoj upali uraslog nokta, već se može raditi i o tek blažem obliku. Kako do toga ne bi došlo, ističu kako je važno uvijek reagirati na crvenilo i otečenost područja oko nokta.

Dakle, cipele koje su uzrokovale problem treba ukloniti, a ne smiri li se problem svakako treba posjetiti pedikera koji će počistiti kanale nokta, te dati odgovarajuću terapiju antibiotikom. Također, treba odmah reagirati osjetite li oštru bol u području nokta. Vrlo je vjerojatno da je ispod nokta nastalo kurje oko koje svakako treba ukloniti te njegovati antibiotskom masti ili sprejem, ovisno o vrsti upale. Krajnji simptom na koji je jako važno reagirati je pojava tzv. divljeg mesa. Tu je već došlo do kronične upale i gnojnog stanja te je nužno dugotrajno i ustrajno liječenje – objasnila je Buterin.

Izbjegavajte potpetice, balerinke i obuću od umjetnih materijala

Kako ne bi došlo do ovog problema, važno je izbjegavati obuću koja nam kalupom ne odgovara. Kao neke od glavnih krivaca pedikerka ističe:

  • balerinke su vrlo često odabir mlađih, ali i starijih dobnih skupina žena te se kod njih vrlo često javlja bol upravo u području noktiju, jer su oni nepravilno zbiti u malen i uzak prostor cipele.

  • ako imamo genetsku predispoziciju nikako nećemo nositi tzv. “špičoke“, tj. cipele koje u području prstiju idu u trokut – možete samo zamisliti kako izgledaju prsti u takvoj obući. Oni su potpuno zbiti jedan uz drugog te tako otvaraju put upalnom procesu.

  • Osobe koje su sklone problemu uraslog nokta trebaju izbjegavati usku obuću koliko god se ona činila udobnom te obuću izrađenu od umjetnih materijala kao što su tvrde lakirane cipele.

Također, današnji brz i stresan način života ruše naš imunitet i samim time slabe naš obrambeni sustav. Koliko god se to činilo nevjerojatnim,  naši nokti itekako “pate” zbog lošeg stanja organizma – istaknula je Buterin. 

Ako niste ljubitelji navedenih oblika obuće, a svejedno dolazi do upalnog procesa, vrlo je vjerojatno da je krivac pad imuniteta. Kao posebno ranjivu skupinu, pedikerka ističe trudnice i dojilje jer su u to vrijeme vrlo ranjivog imuniteta te je vrlo česta pojava crvenilo i otečenosti.

Na koje simptome reagirati?

Vrlo često osobe iz straha ne reagiraju na vrijeme. Kada nokat počne malo boljeti krajnje je vrijeme za posjet pedikeru. Kako ne bi došlo do kronične upale te stvaranja tzv. divljeg mesa, nokat se na vrijeme mora skratiti, a kanali očistiti od nokta i natisnute kože – objasnila je Buterin. 

Baš zbog toga, važno je posjećivati pedikera jednom mjesečno, odnosno svakih 45 dana – ovisno o brzini rasta nokta.

Važno je ne dopustiti da nokat previše naraste i uzrokuje kroničnu upalu. Ako znamo da imamo genetsku predispoziciju za problem uraslog nokta, tada bismo savjesno trebali voditi brigu o svojim stopalima – savjetovala je pedikerka Buterin. 

Pomozite si kod kuće

Kao samostalnu kućnu pomoć, pedikerka navodi stavljanje razdvajača od silikona ili spužve između prstiju kako bi se uklonio pritisak.

Stavimo li razdvajač, primjerice, između palca i prsta do palca, uklanjamo pritisak s unutarnje strane palca, ali i vanjske strane jer smo taj isti palac umetanjem razdvajača izravnali.  Također, ako je došlo do blagog upalnog procesa, gdje ne postoji krvarenje, tada je oblog od domaće rakije od velike koristi – savjetovala je. 

Na kraju ističe – kako je važno hraniti se zdravo i živjeti zdravo jer upravo će to ojačati naš imunitet, a samim time i otpornost nokta. 

Saznajte što sve utječe na bol u stopalu, te naučite male i kreativne trikove za lijepe nokte!

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo