Zdravlje

Zdravlje

Utječe li razina vitamina D na veći rizik od dijabetesa tipa 2?

Vitamin D, odnosno sunčev vitamin, neophodan je za naš organizam. On regulira apsorpciju kalcija i izgradnju zdravih kostiju, a ima i pozitivan utjecaj na imunološki sustav i druge stanične procese.

Smatra se da više od milijarde ljudi diljem svijeta ima nisku razinu vitamina D te zbog toga stručnjaci govore o “epidemiji” hipovitaminoze D.

Deficit vitamina D je pandemijskog razmjera, ali zasluženu je pažnju dobio tek nedavno, primarno zbog višestrukih učinaka izvan skeletnog sustava.” – istaknula je dr. sc. i dr. med. Martina Matovinović Osvatić iz KBC-a zagreb, Klinike za unutarnje bolesti i Zavoda za endokrinologiju na stručnom skupu inPharma Vitamin D. 

Istaknula je kako su znanstvenici (Dalgrad i suradnici) pokazali kako deficit vitamina D udvostručuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Povezanost se jednim dijelom može objasniti izravnim učinkom vitamina D na funkciju beta stanica i inzulinsku sekreciju. Autori ukazuju na moguću zaštitnu ulogu terapijom vitamina D kod starijih bolesnika. – objasnila je.

Uz to je navela nedavnu studiju (Sisley i suradnici) koja je pokazala kako čak i mala doza kalcitriola (aktivnog oblika vitamina D) u treću moždanu komoru poboljšava toleranciju na glukozu, kao i inzulinsku osjetljivost u jetri.

Pretilost i vitamin D

Matovinović napominje kako su vrijednosti vitamina D kod pretilih osoba češće niže nego kod osoba normalne težine, a to se smatra posljedicom bioraspoloživosti.

Wortsman J. i suradnici dokazali su da je kapacitet kože za sintezu vitamina D jednak, ali je smanjeno otpuštanje vitamina D3 iz kože u cirkulaciju. Nakon fototerapije UV-B cijeloga tijela, pretili postižu 57% manju koncentraciju vitamina D3, a za očekivati bi bilo da zbog veće površine tijela mogu sintetizirati i više vitamina D. Mogli bismo reći da je vitamin D zarobljen u potkožnom masnom tkivu koje ga sekvestrira.” – objasnila je.

Pročitajte i kako vitamin D jača imunitet, obnavlja kožu i kako može biti terapija za kožne bolesti, a saznajte i kako prepoznati manjak vitamina u tijelu!

Foto: Shutterstock

G.H. 

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo