Zdravlje

Zdravlje

Utrošeno najviše cjepiva Pfizer koje je učinkovito i protiv dvije najgore varijante virusa

Dvije su velike studije potvrdile kako će ovo cjepivo štiti od najzaraznijih varijanti virusa

Prema podacima iz središnjeg registra cijepljenih osoba e-Cijepih, od početka cijepljenja u Republici Hrvatskoj ukupno je utrošeno 1.025.701 doza cjepiva. Milijunta doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 utrošena je u Zagrebačkoj županiji.

Cijepljeno je 796.909 osoba od kojih je 228.792 primilo drugu dozu. Riječ je o 19,6% ukupnog stanovništva što je 23,7% odraslog stanovništva Hrvatske. Najviše je utrošeno cjepiva Pfizer i to 606.997 doza, nakon čega slijedi cjepivo AstraZeneca s 275.131 utrošenom dozom.

Ovo je glavni razlog zašto različito reagiramo na cjepivo, pojašnjava liječnik

Od kada je cjepivo u upotrebi, stalno se javlja zabrinutost o zaraznijim varijantama virusa i učinku cjepiva, no na sreću nove su provedene studije otkrile kako je cjepivo Pfizer vrlo učinkovito kada je u pitanju zaštita od dvije najgore varijante virusa koje su trenutno prisutne diljem svijeta.

Pfizerovo cjepivo je iznimno učinkovito protiv britanskog i južnoafričkog soja virusa

Prema rezultatima dva odvojena istraživanja koja su provedena u Izraelu i Kataru, ovo cjepivo je iznimno učinkovito protiv dvije najopasnije varijante virusa: B.1.1.7, i B.1.351 (britanski i južnoafrički). Istraživanje se provelo jer su znanstvenici željeli saznati koliko dobro postojeća cjepiva.

“Ovo je jako dobra vijest“. Izjavila je dr. Annelies Wilder-Smith, infektolog iz Londona.
Za The New York Times je izjavila; “U ovom trenutku, možemo sa sigurnošću tvrditi da ovo cjepivo možemo koristiti, čak i kada su prisutne zabrinjavajuće varijante.“

Analizom prve studije provedene u Kataru je potvrđeno kako su trenutno varijante sojeva B.1.1.7 i B.1.351 dominantne. Rezultati su pokazali kako je Pfizer cjepivo učinkovito u prevenciji infekcije od virusa B.1.1.7 dva tjedna nakon druge doze, a od B.1.351 varijante virusa je učinkovita 71 do 75 posto dva tjedna nakon primljene druge doze.

Cjepivo Pfizer učinkovito prevenira ozbiljne ishode varijante virusa B.1.1.7.

Drugi rezultati dolaze od skupne studije koju je provelo Izraelsko ministarstvo zdravstva i Pfizer. Prema analizi preko 230 000 slučajeva COVID-19, u periodu od siječnja do travnja ove godine, zaključeno je kako je britanski soj odgovoran za oko 95 posto slučajeva bolesti. Oko 50 posto populacije je u tom periodu već bilo cijepljeno.  Studija je otkrila kako Pfizerovo cjepivo je efikasno u 96 posto slučajeva od infekcije, 98 posto od smrtnog ishoda i 98 posto od hospitalizacije, dva tjedna nakon što osoba primi drugu dozu.

Ako primijetite ovo u liječničkoj čekaonici i ordinaciji, ne ulazite!

Ističu i kako oni koji su primili samo jednu dozu moraju znati da je ona učinkovita oko 57 posto protiv infekcije, 75 posto od smrtnog ishoda i 77 posto od hospitalizacije.

Podaci o zaprimljenim prijavama sumnji na nuspojave cjepiva protiv bolesti COVID-19

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo