Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D ne ublažuje bolove u koljenu

Dodaci prehrani s vitaminom D ne ublažuju bolove u koljenu uzrokovane osteoartritisom, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Stručnjaci Bolnice Lenox Hill iz New Yorka ustanovili su kako su pacijenti s osteoartritisom koljena koji su svakodnevno kroz razdoblje od dvije godine uzimali dodatke prehrani s vitaminom D nisu osjetili poboljšanje bolova.

Osteoartritis ili jednostavno artroza degenerativna je bolest zglobova koja čini gotovo polovicu svih vrsta artritisa. Najčešće je posrijedi sekundarni osteoartritis, koji počinje degenerativnim promjenama hrskavice nakon četrdesete godine života, pa tako najčešće pogađa ljude srednje i starije životne dobi, češće žene nego muškarce. Iako proces zahvaća sve sinovijalne zglobove tijela, najčešće lokalizacije su zglobovi koljena, šaka i kukovi.

Osteoartritis koljena je uzrokovan lomom hrskavice u čašici koljenu. Čimbenici koji povećavaju rizik od osteoartritisa koljena uključuju pretilost, životnu dob, prethodnu ozljedu koljena, ekstremni stres na zglobove i obiteljska povijest bolesti.

Sunčev vitamin, kako se vitamin D često naziva, igra veliku ulogu u zdravlju kostiju, a prethodne su studije pokazale kako osteoartritis koljena sporije napreduje kod osoba koje imaju visoku koncentraciju ovog vitamina.

Njujorški su stručnjaci proveli istraživanje nad 146 pacijenata s osteoartritisom koljena starijih od 45 godina koji su podijeljeni u dvije skupine: jedni su svakodnevno uzimali 2000 UI vitamina D, dok su drugi pili placebo. Doze su postupno povišene, tako da su pacijenti na kraju pili 2000 UI – preporučena doza iznosi 600 UI za mlađe od 70 godina, tj. 800 UI za starije osobe. Svaka dva do četiri mjeseca ispitanici su ocijenili stupanj bolova u koljenu na ljestvici od nula do 20, a koljena su također poslikana magnetnom rezonancom.

Nakon dvije godine, istraživači nisu zamijetili nikakve razlike između osoba koje su pile dodatke s vitaminom D te osoba koje su uzimale placebo. Prosječna procjena boli smanjila se za dva boda u obje skupine. Magnetna je rezonanca pokazala da su sve osobe izgubile podjednako hrskavice u koljenu – nije bilo nikakvog utjecaja sunčevog vitamina.


i ne zaboravi nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od tebe 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo