Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D – zaštitnik od bolesti civilizacije

Gotovo da nema istraživanja koje nije ustanovilo pozitivan učinak sunčevog vitamina na zdravlje!

Vitamin D (ili od milja zvan “sunčev vitamin”) uzimaju i djeca i starije osobe, jer je dobar za kosti; međutim, to nije sve što trebate znati o njemu! Naime, vitamin D ima mnogo učinaka na naše zdravlje. Stotine aktualnih medicinskih studija pokazuju kako ova moćna tvar ima iznimno velik potencijal kao zaštita protiv naših bolesti civilizacije, kao što su rak, srčani udar, dijabetes, depresija, demencija i dr.

U stvari, uopće nije riječ o vitaminu, nego hormonu! Neophodan je u organizmu zbog regulacije apsorpcije kalcija i izgradnju zdravih kostiju, a ima i pozitivan utjecaj na imunološki sustav i druge stanične procese. Skoro pa možemo reći kako je s “trona” zbacio vitamin C kao vitamin nad vitaminima…

Gotovo da nema istraživanja koje nije ustanovilo pozitivan učinak “sunčevog vitamina” na zdravlje! Tako vitamin D snizuje razinu lošeg kolesterola, pomaže u zaštiti od šećerne bolesti i oboljenja srca, ublažava bol povezanu s fibromijalgijom, štiti od senilne makularne degeneracije oka (glavnog uzroka sljepoće kod starijih osoba), ublažava simptome psorijaze, poboljšava mušku plodnost, snizuje rizik od karijesa, raka debelog crijeva, zloćudnog oblika raka kože melanoma, agresivnog raka dojke, rahitisa, osteoporoze i depresije. Naravno, od velike je važnosti i za trudnice. Ne samo da je visoka razina “sunčevog vitamina” ključna za zdravlje kostiju bebe, nego ona može osigurati jaču snagu ruku i veću mišićnu masu bebe.

Nedavno su znanstvenici otkrili da se imunološki sustav u tijelu ne može aktivirati bez ovog vitamina. Možemo reći kako on ima tri središnje funkcije: regulira imunološki sustav (obrambene sposobnosti tijela), regulira rast stanica (što je pogotovo važno kada su u pitanju maligne bolesti, ali i liječenje kožnih oboljenja, poput ekcema i psorijaze) te regulira hormonalnu ravnotežu.

Postoje dva tipa vitamina D: životinjski kalciferol ili kolekalciferol ili vitamin D3 i biljni ergokalciferol ili vitamin D2.

Unatoč tome što je toliko bitan i dostupan, vitamin D je često zapostavljen u našim životima. Mnogo je bolesti, kao što su dijabetes, multipla skleroza, depresija, osteoporoza, neplodnost ili maligne bolesti, upravo povezano s manjkom ili nedostatkom sunčevog vitamina. Naime, ove osobe češće obolijevaju od autoimunih bolesti ili infektivnih bolesti (prehlada, gripa…), koje bi pod normalnim okolnostima tjelesni imunološki sustav sam mogao svladati.

Jednako tako, dovoljne količine vitamina D presudne su za apsorpciju kalcija u našem tijelu. Bez vitamina D ono jednostavno ne može apsorbirati kalcij, što čini dodatke prehrani s kalcijem beskorisnima ako imate manjak vitamina D.

Koliko nam je vitamina D potrebno?

Sunčev vitamin zaista nas može zaštititi od bolesti, no kako bi od njega imali takve dobrobiti, moramo unijeti daleko veće količine nego što glasi dnevna preporučena doza.

Stručnjaci preporučuju između 400 i 800 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma, no kada govorimo o povećanim potrebama zbog smanjenja rizika od razvijanja malignih bolesti, unos sunčevog vitamina bi trebao biti znatno veći. Na tom su tragu udruženi američki istraživači ustanovili kako unos 4000 do 8000 međunarodnih jedinica vitamina D može sniziti rizik od raka dojke, kolorektalnog karcinoma, multiple skleroze i dijabetesa tipa 1.

Kako do sunčevog vitamina?

Naše tijelo može samo sintetizirati vitamin D, no za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite povisiti svoju razinu sunčevog vitamina, liječnici preporučuju najviše 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj ćete način sintetizirati otprilike 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a ostatak možete dobiti iz dodataka prehrani ili hrane!

Masna riba, kao što je losos, tuna, skuša, pastrva ili sardina, predstavljaju bogat izvor vitamina D. Filet lososa koji teži 85 grama sadrži oko 447 IU vitamina D, a usporedbe radi, ista količina tune iz konzerve sadrži 154 IU. Sunčev vitamin također potražite u mlijeku, soku naranče (koji je često obogaćen vitaminom D), žutanjcima, jetricama (85 grama goveđih jetrica sadrži 50 UI) i margarinu.

Pretraga razine vitamina D

U Poliklinici Synlab Hrvatska, centru vrhunske medicinsko-biokemijske dijagnostike koja pruža više od 4000 različitih laboratorijskih pretraga iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunokemije i mikrobiologije, možete obaviti sljedeće pretrage određivanja koncentracije vitamina D u krvi:

  • VITAMIN D (25 OH VIT. D), cijena je 220 kuna, a nalaz je gotov u istom danu. Koncentracija 25-OH vitamina D u serumu odražava pohranjene zalihe ukupnog vitamina D (D2 i D3) i predstavlja indikator statusa vitamina D kod pacijenta.
  • VITAMIN D2 (serum), cijena je 300,00 kuna
  • VITAMIN D3 (serum), cijena je 350,00 kuna , a nalazi su gotovi između dva-tri tjedna

Obratite se Poliklinici Synlab Hrvatska s punim povjerenjem.

Laboratorij u službi vašeg zdravlja… jer zdravlje je dragocjeno!

Prema mišljenju Međunarodne fondacije za osteoporozu nedostatak vitamina D je globalni zdravstveni problem. Utvrđeno je da 52 posto Europljana pati od nedostatka vitamina D3, a u nekim sjevernijim zemljama Europe se ta brojka penje i do preko 75 posto stanovništva. Procijenjeno je da na globalnoj razini raste potražnja za testiranjem statusa vitamina D3 u organizmu uslijed sve većeg znanja u medicini o štetnim posljedicama nedostatka ovog vitamina.

Određivanje koncentracije vitamina D3 u krvi posebno se preporuča oboljelima od kronične bolesti bubrega, abnormalnostima u apsorbiranju hranjivih sastojaka, osteoporozom, kardiovaskularnim bolestima, rakom, oboljelih od psihičkih poremećaja i depresije i multiple skleroze. Neka istraživanja pokazuju da visoke doze vitamina D mogu umanjiti napredovanje autoimunih bolesti.

U prilog tome ide znanstveno dokazana činjenica  kako vitamin D igra važnu ulogu u funkcioniranju mozga i ima zaštitna imunomodulatorna svojstva, pa je zato i posebno koristan kod neurodegenerativnih i neuroimunih bolesti.
Neki stručnjaci smatraju da je odmah nakon postavljanja dijagnoze potrebno izmjeriti količinu vitamina D u krvi.
Ona je kod autoimunih bolesti (npr multiple skleroze) obično niska, što je preporučeno tretirati jednokratnom visokom dozom vitamina D i daljnjim uzimanjem redovitih doza.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo