Zdravlje

Zdravlje

Vitaminom C spriječite rak želuca

Ako u svoju prehranu uključite namirnice bogate vitaminom C, možete se dodatno zaštititi od razvijanja raka želuca.

Istraživači Instituta za rak Dana Farber pregledali su nekoliko kliničkih studija i ustanovili kako je visoka prevalencija bakterije Helicobacter pylori povezana s niskom koncentracijom vitamina C u krvi i želučanom soku. Ova se bakterija povezuje s pojavom adenokarcinoma želuca,tvrde američki znanstvenici u časopisu Indian Journal of Pharmacology.

Kronična infekcija s H. pylori dobro je dokumentiran faktor rizika za nekoliko oblika karcinoma želuca, no znanstvenici još nisu definirali mehanizme kojima specifični bakterijski faktori doprinose razvoju karcinoma. Gotovo polovica svjetske populacije inficirana je s H. pylori, a karcinom želuca jedan je od vodećih uzroka smrti zbog karcinoma.

Dodaju kako visoka koncentracija vitamina C ne može izliječiti infekciju nego ju spriječiti te spriječiti reinfekciju, stoga, baš kao i za osnaživanje imuniteta kod prehlade, ovaj vitamin moramo uzimati u povećanoj koncentraciji prije razbolijevanja.

Savjetuju pacijentima zaraženima ovom bakterijom da osim konvencionalne terapije započnu i s unosom dodataka prehrani s vitaminom C kako bi spriječili ponovnu zarazu.

Vitamin C je u velikim količinama sadržan u agrumima, peršinu, paprici, papaji, kupusu i kiselom kupusu (sarma). Iznenađujuće, kiseli kupus ima više vitamina C nego naranča, limun ili grejp.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo